Neçirvan Barzani: PKK, kimin kalıp kalmayacağına karar veremez

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, PKK’nin bölgede hiçbir meşruiyetini olmadığını bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi

Neçirvan Barzani / Fotoğraf: President.gov.krd

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanlık Konseyi toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen IKB Başkanı Neçirvan Barzani, gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında canla başla çalışan Sağlık Bakanlığı personeli ve güvenlik güçlerine teşekkür eden Barzani, IKB hükümetinin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

Irak’taki hükümet kurma çalışmalarını da değerlendiren Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Mustafa Kazimi’yi desteklediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çözüme doğru adımlar atıyoruz”

Bir gazetecinin SDG’li Mazlum Abdi’nin yaptığı sağlık yardımı nedeniyle kendisine teşekkür ettiğini anımsatması üzerine Barzani, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne (Rojava) insani yardımda bulunduklarını çünkü bölgede koronavirüs testi yapacak alt yapının bulunmadığı ifade etti.

18 Mart’ta Erbil ve Süleymaniye vilayetleri arasındaki Kandil’e yakın Zini Verte bölgesine Peşmerge birliğinin yerleştirilmesinin ardından yaşanan gerginliğe değinen Barzani, “Sizi temin etmek isterim ki ortada çözülemeyecek büyük bir sorun yok. Çözüme doğru adımlar atıyoruz. Biz Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbürosu ile diyalog halindeyiz. KYB, KDP ile Kürdistan Bölgesi hükümetinin temel ortaklarındandır” diye konuştu.

Zini Verte’ye gönderilen birliklerin IKB Peşmerge Bakanlığı’na bağlı güçler olduğunu ifade eden Barzani, bölgeye giden güçlerin geçici olduğunu ve yabancı hiçbir gücün gitmediğini belirtti.

“IKB PKK’nın faaliyet alanı değildir”

Meselenin medya tarafından büyütüldüğünü ve PKK’nin hiçbir şekilde meseleye dahil olmasına karşı olduklarını kaydeden Barzani, devamında şunları söyledi:

“Biz dış güçlerin iç meselelerimize müdahalede bulunmamasını istedik. Birçok defa da bunu dile getirdik; Biz Irak Kürdistanı’nın bütününde PKK’nin varlığını meşru bulmuyoruz. PKK, IKB’de de sorun yaratmaktan uzak durmalı. Kesinlikle IKB PKK’nin faaliyet alanı değildir, olmadı, olmamalı da. Biz Irak’ın bir parçasıyız ve IKB de bu çerçevede hiçbir şekilde bir başka gücün komşularına sorun teşkil etmesini kabul etmeyecektir.”

“PKK kimin kalıp kalmayacağına karar veremez”

PKK’nın Zini Verte meselesinde tehditkar açıklamalarına değinen Barzani, “Ben daha önce de IKB’nin PKK’yle ilgili tutumunu açıklamıştım, PKK IKB’de meşruiyet sahibi değil ki hangi gücün kalıp kalmayacağına karar versin. PKK’nın hiçbir meşruiyeti yoktur. Bize yardım etmek istiyorlarsa yapacağı en büyük iyilik IKB topraklarını terk etmek olacaktır. IKB PKK’nin faaliyet alanı değildir. PKK’nin şu anda yaptığı asla IKB’ye destek değildir, aksine sorun çıkarmaktır. Biz Kürdistan Bölgesi olarak tutumumuz belli ve bölgede istikrar faktörü olmak istiyoruz hem komşularımızla hem de kendi içimizde” diye konuştu.

“IKB Libya’daki çelişki ve çatışmalara taraf değil”

Libya’ya Peşmerge gönderildiği iddialarına da değinen Neçirvan Barzani, “Olayı bu şekilde büyütmeleri talihsizlikti. Libya ile bir ilişkimiz olamaz, Libya meselesi bizim meselemiz değildir. Peşmerge de hiç bir şekilde oraya göndermiş değil. Kürdistan Libya’daki çelişki ve çatışmalara taraf değil” ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik duruma hakkında ise Barzani, yaşanan durum nedeniyle zarara uğrayan kişilerin zararlarının karşılanması için Irak Parlamentosu ve hükümetine bir mektup göndereceklerini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU