Birleşmiş Milletler: Koronavirüs pandemisi yasadışı uyuşturucuların fiyatlarını uçurdu

Birleşmiş Milletler raporuna göre Kovid-19 pandemisi küresel düzeyde uyuşturucu sevkıyatını yavaşlattı. Bu durum uyuşturucu fiyatlarının da artmasına yol açtı

UNODC raporuna göre Kovid-19 pandemisi uyuşturucu kaçakçılığı rotalarında değişikliğe gidilmesine yol açtı (AP)

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) perşembe günü yayınladığı rapora göre, koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanan sınır kontrolleri, tecrit önlemleri ve uçuş yasakları yasadışı uyuşturucuların fiyatlarını artırdı.

Raporda pandeminin farklı bölgelerdeki uyuşturucu üretimlerine ayrıca hava, kara ve deniz yoluyla yapılan kaçakçılığa etkisinin değişkenlik gösterdiği ancak ülkelerdeki genel eğilimin uyuşturucu tüketiminin nispeten yavaşlama olduğu ifade edildi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Raporda "Tüm bölgelerde çok sayıdaki ülke, çeşitli uyuşturucuların tedariğinde eksiklik yaşandığını, fiyatlarının arttığını, saflıklarında azalma yaşandığını, uyuşturucu kullananların bu nedenle madde değişikliğine gittikleri ve uyuşturucu tedavisine başvuruda artış yaşandığını bildirdi" ifadeleri kullanıldı.

UNODC raporuna göre, artan kontrollerin artması nedeniyle, neredeyse tamamen kara yoluyla taşınan eroin gibi opioidlerin sevkıyatı aksadı. 

Raporda Hint Okyanusu'nda son zamanlarda eroin kaçakçılarına yönelik artan baskınların da bunu gösterdiği belirtilerek deniz yoluyla Avrupa'ya yapılan eroin sevkıyatlarının artabileceği ifade edildi.

Uçuş yasaklarının Güney Kore, Japonya ve Avustralya gibi ülkelere yapılan metamfetamin gibi sentetik uyuşturucuların sevkıyatı üzerinde de "şiddetli etkisi" olacağı belirtildi.

Avrupa'da şu anda bildirilen eroin sevkiyatındaki azalmanın bu maddeyi kullananların yurtiçinde üretilen diğer zararlı sentetik uyuşturucuları kullanmaya iteceği de ifade edildi.

Afganistan'daki afyon hasadı sekteye uğrayabilir

Raporda bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıt sunulmasa da dünyanın en büyük eroin üreticisi olan Afganistan'da, seyahat yasakları yüzünden işçilerin seyahat edememesi ya da etmek istememeleri halinde mart ve haziran ayları arasında yapılan afyon hasadının sekteye uğrayabileceği vurgulandı.

Raporda "Büyük oranda Pakistan sınırının kapatılması nedeniyle, ülkenin batı ve güney bölgelerindeki afyon hasadında çoktan azalma gözlendi. Ancak afyon hasadı yapan evlerdeki kadınların ve Kovid-19 nedeniyle işini kaybedenlerin giderek bu işleme katıldığı görülüyor" dendi.

Rapora göre, özellikle Kolombiya'nın doğusundaki kokain üreten suç kartellerinin faaliyetleri, sınır kontrollerinden dolayı uyuşturucu üretiminde kullandıkları benzini Venezuela'dan tedarik edemedikleri için sekteye uğramış vaziyette.

UNODC raporunda Bolivya'daki siyasi istikrarsızlık ve Kovid-19 salgınının, yetkililerin koka bitkisi yetiştiriciliği üzerindeki kontrolünü sınırlandırdığı ve bu nedenle ülkedeki kokain üretiminde artış yaşanabileceğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU