Cebelitarık'taki uyuşturucu kaçakçılarını koronavirüs bile durduramıyor

İspanya Sivil Muhafızı, son iki hafta boyunca güney kıyılarında ve bölgedeki İspanya şehirlerinde ayrı miktarlarda toplam 5 tondan fazla uyuşturucu ele geçirdiklerini duyurdu

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı saatlerde Rabat’ın el-Farah mahallesinde dolaşan Afrikalı göçmenler (Reuters)

Her ne kadar her şey koronavirüs döneminde durmuşsa bile bu durum uyuşturucu ticareti için geçerli değil. Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle İspanya’da sağlık krizinin patlak vermesinin üzerinden iki hafta geçti. İspanya Sivil Muhafızı, bu hafta başlarında Fas ve İspanya arasında faaliyet gösteren uyuşturucu kaçakçılarına karşı güvenlik müdahalelerinin bilançosunu açıkladı.

İspanya’da yayın yapan Europe Press‎ haber ajansının Sivil Muhafız’dan aktardığına göre iki haftalık bilanço, uyuşturucu kaçakçılarının ‘Fas ve İspanya’daki sağlık koşullarını mümkün olduğunca daha fazla uyuşturucu kaçaklığı yapmak için kullanmaya çalıştıklarını’ ortaya koydu. Kaynaklar, “Sürat tekneleri ve uluslararası nakliye kamyonları aracılığıyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığı girişimlerinde, İspanya’nın güneyindeki farklı bölgelerde 58 kişi gözaltına alındı” açıklamasında bulundu.

 Uyuşturucu kaçakçılığına geri dönüş

İspanya Sivil Muhafızı, son iki hafta boyunca güney kıyılarında ve bölgedeki İspanya şehirlerinde ayrı miktarlarda toplam 5 tondan fazla uyuşturucu ele geçirdiklerini duyurdu.

Sivil Muhafızlar, kaçakçıların sahil kıyısından İspanya’nın iç şehirlerine uyuşturucu transfer etmek için kullanılan 12 aracın yanı sıra Fas’ın kuzey kıyısından İspanya’nın güney sahiline esrar uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için kullanılan 9 teknenin alıkoyulduğunu ilan etti.

İspanya Sivil Muhafızı tarafından yayınlanan bildiride, Algeciras Emirliği, Malaga, Almeria ve Algeciras Emirliği ile Alenia arasında yer alan Cebelitarık başta olmak üzere İspanya’nın güney bölgelerine yönelik düzenlenen operasyonlara dikkat çekildi.

Medya korkusu

Fas- İspanya bölgesi konusunda uzman olan gazeteci Muhammed el-Gul duruma dair şunları söyledi:

“Cebelitarık Boğazı boyunca uyuşturucu kaçakçılığı olgusuna sert bir geri dönüşün yapıldığına ve kaçakçıların ‘Fas güvenlik yetkililerinin (ülke tarafından koronavirüs salgını karşısında ilan edilen sağlık acil durumu kapsamında) karantina önlemleri hususundaki endişelerini’ sömürdüğüne yönelik haberler, birçok nedenden dolayı sınırları aştı.”

Kıyı kesimlerindeki güvenlik kontrol merkezlerinin, her zamanki gibi halen durağan olduğunu belirten Gul sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa uyuşturucu tüketim pazarı başta Belçika, Hollanda, Fransa ve İspanya olmak üzere bilinen pazarların tanık olduğu karantina önlemleri nedeniyle durgunluğa tanık oluyor. İstatistikler, bu ülkelerde uyuşturucu tüketiminde belirgin bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor.”

 
Uyuşturucu mafyasının faaliyetleri durdu

Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu tarafından geçen mart ayında yayınlanan bir rapora göre son iki yılda güvenlik güçleri ve Ulusal Toprakların Kontrolü Genel Müdürlüğü tarafından rekor düzeyde uyuşturucu ele geçirildi. Durum, uyuşturucu imparatorlarına büyük bir darbe indirdi. Kurul, uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraşan gruplara karşı Fas güvenlik güçleri tarafından ortaya koyulan faaliyetlere övgüde bulundu.

Yüksek uyuşturucu fiyatı

Son yıllarda gerçekleşen yoğun güvenlik operasyonlarının ardından uyuşturucu kaçakçılarının faaliyetleri donduruldu ve bu gruplar arasında ağır kayıplar yaşandı. Bu çerçevede Elthiri Digital gazetesine göre ‘esrar imparatorları’, bu dönemde kayıplarını telafi etmeye yöneldi. Mevcut zorlu koşullar ışığında ve iki ülkede ilan edilen olağanüstü hal nedeniyle kaçakçılıktaki Pazar fiyatları artış gösterdi.

 İki ülkedeki felaketten uyuşturucu mafyaları faydalandı

Gazeteci Hamid el-Bağuri duruma dair şunları söyledi:

“Uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerinin Fas ve İspanya kıyıları arasında yeniden canlanması büyük ölçüde uyuşturucu kaçakçılığı yapan şebekelerin Kovid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde Fas sahilindeki güvenlik faaliyetlerinde tanık olunan gevşeme sonrasında görüldü.”

Kaçakçılar koronadan korkmuyor

İspanya’da yayın yapan Voice of Gadis sitesi, bu hafta başlarında paketlenmiş bir miktar uyuşturucu taşıyanların görüldüğü bir video yayınladı. Sitede, video için “Bu insanlar, ülkenin felçli halinden yararlanarak yasaları ihlal ediyor” yorumu yapıldı. Sitede, eldiven ve maske takan kaçakçılarla da dalga geçilirken “Onları takmalarının amacı kendilerini korumak değil. Mallarına zarar gelmesini ve iz bırakılmasını önlemektir” ifadelerine yer verildi.

Yeni kaçakçılık yöntemleri

Diğer yandan El Pais gazetesi, kullanıcıların, köpek kullanma gibi yeni yöntemlere başvurduklarını aktardı. Öyle ki kullanıcılar, güvenlik devriyelerinden kurtulmak için fırsat kollarken risk durumunda uyuşturucu taşıyan deneyimli bu hayvanları serbest bırakıyor. Kullanıcılar ayrıca gerekli malzemeleri satın almak üzere satıcıyla kararlaştırdıkları alanlara yönelirken doğrudan karşılaşmaktan kaçınmak ve enfeksiyon riskini önlemek amacıyla da ödemeyi akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştiriyor.

Fas’ın Tanca şehrinin eski mahallelerinin birinde hareketlilik, akşam 6’dan sonra Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın evlerde kalma, temastan kaçınma, sigara içmeme talimatlarını göz ardı eden birçok bağımlı gencin faaliyetleri dışında neredeyse yok gibi. Emniyet Memuru olan Aziz, bu koşullarda uyuşturucu kullanımının acil durum prosedürlerinden sonra arttığına dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/109161

 

DAHA FAZLA HABER OKU