İnsan hakları kuruluşları Nijerya'da Zoom üzerinden idam cezası verilmesini kınadı

İnsan Hakları İzleme Örgütü cezayı "çağdışı" diye niteledi

Nijerya'da 2 bin 800'den fazla Kovid-19 vakası tespit edildi, 93 kişinin bu hastalıktan yaşamını yitirdiği açıklandı (Pixabay)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Nijerya'da bir şoförün video konferans uygulaması Zoom üzerinden idam cezasına çarptırılmasını "insanlık dışı ve acımasızca" diye niteledi.

Nijerya'nın Lagos kentinde patronunun annesini öldürmekten suçlu bulunan şoför Olalekan Hameed asılarak idama mahkum edildi.

Ancak mahkeme koronavirüs pandemisi nedeniyle Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Başsavcılığın açıklamasına göre pazartesi günü yapılan mahkeme yaklaşık 3 saat sürdü ve duruşmaya avukatlar sanal ortamda katıldı.

2018 yılında patronunun annesini öldürmekle suçlanan Hameed mahkemede suçsuz olduğunu öne sürse de yargıç Mojisola Dada "Mahkeme seni asılarak idama mahkum etti" ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü kentte tecrit önlemleri hafifletilmeye başlanmış ve halkın işlerine gitmesine izin verimişti ancak mahkemelerin daha öncden askıya alındığı açıklanmıştı.

Hameed'in karara itiraz edip etmeyeceği henüz netleşmedi.

"Çağdışı ceza"

BBC'nin Nijerya muhabiri Celestina Olulode, Nijerya yasalarına göre idam kararlarının infaz edilmeden önce eyalet valilerince onaylanması gerektiğini söyledi.

Ülkede idam cezası nadiren uygulansa da mahkemeler idam cezası vermeyi sürdürüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü BBC'ye yaptığı açıklamada, hukuki süreçlerin sürmesi için sanal mahkeme kurulmasının adaleti sağlama konusudaki kararlılığa işaret ettiğini ancak asılarak idam kararı alınmasının yanlış ve kabul edilemez olduğu vurguladı.

Örgüt açıklamasında, "Dönüşü olmayan bu ceza çağdışı, doğası gereği acımasızca ve insanlıkdışı. Bu cezasının kaldırılması gerek" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre de Nijerya'da 2 binden fazla idam cezası mahkumu bulunuyor. Ülkede en son 3 kişi  2016'da idam edilmişti.

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU