Süper Lig'de başlama kararına kulüplerden tepki: Futbolcular korkuyorlar, oynamak istemiyorlar

Türkiye'de liglerin başlama takviminin açıklanmasının ardından kulüplerden tepki geldi. Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, futbolcularının tedirgin olduğuna dikkat çekerken, Konyaspor, "Futbolcular ikna edilmeli" dedi

Türkiye'de Süper Lig ve diğer alt liglerin başlangıcı 12-13-14 Haziran olarak açıklanmıştı / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Süper Lig ve alt lig maçlarının geçtiğimiz mart ayında ertelenmesinin ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, dün düzenlediği basın toplantısında 12 Haziran'da maçların başlayacağını açıkladı.

Nihat Özdemir, "TFF olarak virüse karşı kararlı mücadelemizle önemli bir yol aldık. Futbola dönüş için Sağlık Kurulumuz çok önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Futbolun oynanabilmesi için tüm tedbirleri içeren bir protokol hazırlandı. Görevimizin zorluğunu ve sorumluluğumuzu biliyoruz. Tüm şartları göz önünde bulundurarak bir yol haritası çizdik" diyerek, şu sözlerle liglerin başlama programını duyurdu:

Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık. Bu kararımızla liglerin belirlediğimiz takvimde oynanması için Sağlık Bakanlığımıza müracaat edeceğiz. Sağlık Bakanlığımız da konuyu bugüne kadar değerli çalışmalara imza atan Bilim Kurulumuza havale edecek. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, beraber yapacakları çalışmalar sonrasında müsabakaların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verecek. 

TFF Başkanı Özdemir'in açıklamalarının ardından Süper Lig ekiplerinden bazıları karara tepki gösterirken, bazıları yorumsuz kaldı.

 

Fatih Mert - AA.jpg
Fatih Mert - Fotoğraf: AA

 

Başkan Özdemir'in açıklamasından bir gün önce Ankaragücü Kulübü'nde bir oyuncunun Kovid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından konuşan kulüp başkanı Fatih Mert, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve TFF Başkanı Özdemir arasında liglerin geleceğine dair yapılacak toplantıya da değinerek, şöyle konuşmuştu: 

Şunu biliyorum; birçok kulüpte futbolcular oynamak istemiyorlar. Herkesin kafasında birçok soru işareti var. Oynanmaması yönünde görüşler var. Bugünkü görüşmeden de bunların dikkate alınacağı bir karar bekliyorum.

Fatih Mert, şu anki durumda liglerin devam etmesinin zor olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullanmıştı: 

Bir şehirde oynanmasına kulüpler sıcak bakmadılar. Kulüpler Birliği ve TFF Başkanı ile birlikte yapılan görüşmede buna sıcak bakılmadı. Mümkün gibi görünmüyor. Başlaması ile ilgili de 12 Haziran söyleniyor. Bununla ilgili de bugün yapılacak toplantının sonucunu bekliyoruz. Liglerin oynanması bu şartlarda zor gibi görünüyor. Karar devlet büyüklerinin. Onların vereceği kararı bekliyoruz.

 

Rıza Çalımbay - AA.jpg
Rıza Çalımbay / Fotoğraf: AA

 

Rıza Çalımbay: Futbolcu arkadaşlarımız tedirgin, korkuyorlar, oynamak istemiyorlar

Demir Grup Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, liglerin 12 Haziran'da başlatılması kararının çok yanlış olduğunu savundu.

Belirlenen tarihe de tepki gösteren Çalımbay, şunları söyledi:

Bence tarih yanlış hem de çok yanlış. Oyuncuların hazırlanması açısından da yanlış. Bazı oyuncular yurt dışında, başka şehirlerde. Bence ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi. Sağlık Bakanımız ve Bilim Kurulumuz çok iyi çalışıyor, çok iyi yere getirdiler. Yüzlerce sporcu ve görevliyi en temaslı oyunda bir araya getirmek en büyük yanlışlardan olacak. Biz oynamak, risksiz bir zamanda, en rahat dönemde ligimizi bitirmek istiyoruz. Birkaç vaka varken ligler iptal oldu şimdi vaka çok ama oynatmak istiyorlar, çok erken başlatıyorlar. Bunun sebebini anlayamıyorum.

"Futbolcu arkadaşlarımızın yüzde 80'i çok tedirgin, çok korkuyorlar, oynamak istemiyorlar, evlerinden çıkmak istemiyorlar" diyen Çalımbay, bu korku nedeniyle maçlarda potansiyellerinin çok çok altında performans sergilemelerinin söz konusu olduğuna dikkati çekti:

Futbolcular, temastan kaçacaklar. Tatsız, tuzsuz çok kötü lig maçları oynanacak

 

Konyaspor.jpeg
Fotoğraf: AA

 

Konyaspor'un hedefinde "Futbola Dönüş Öneri Protokolü" var

İttifak Holding Konyaspor, TFF tarafından koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen ligler sonrası hazırlanan "Futbola Dönüş Öneri Protokolü" değerlendirildi.

Protokolde yer alan önerilerle ilgili ilk planda gereken tedbirlerin alındığını bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sayın hocamız Bülent Korkmaz'la konu hakkında yapmış olduğumuz ilk değerlendirmede tıpkı diğer teknik adamlar gibi kendisi de protokolün mevcut haliyle hayata tatbikinin mümkün olmadığını ifade etti. Bu şartlarda futbolcuları maçlara motive etmenin hem mental hem de fiziksel anlamda onları hazırlamanın kolay olmayacağının altını çizdi. TFF Sağlık Kurulu'nun hazırladığı Futbola Dönüş Protokolü'nde birçok konu masa başında uygulanabilir gibi görünse de spor kamuoyunun ortak düşüncesi sahada işler bu kadar basit olmayacak. Özellikle alt ligler bu protokolü tam olarak uygulayamayacak.

 

Futbol-1 AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Futbolcular ikna edilmeli"

Yaşanacak herhangi olumsuz bir vakada doğabilecek her türlü maddi manevi sorumluluğu kimsenin üstlenmek istemeyeceğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Her fırsatta insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu söylüyoruz ama ne yazık ki vakalar dünya genelinde  etkisini devam ettirirken ekonomik argümanlara direnmeye çalışıyoruz. Tüm risklere rağmen şartlar bizi maçların oynanmasına zorlayacak olursa her türlü tedbiri fazlasıyla alacağız takımımızı maçlara hazır hale getireceğiz. Ancak burada asıl kararı başkanlar, yöneticiler, idareciler değil, sahada kora kor mücadele eden teknik heyetler, futbolcular, sağlık ekipleri, malzemeciler ve diğer emekçiler vermeli. Şayet ligler başlayacak maçlar oynanacaksa; bu durumda tüm oyuncu gurupları ve teknik heyetleri tatmin edecek bir çözüm yolu bulunmalı ve mutlaka futbolcular ikna edilmelidir.

 

Yeni Malatyaspor-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yeni Malatyaspor Basın Sözcüsü Çelikel: O tarihte ligin oynanacağını düşünmüyorum

Yeni Malatyaspor Kulübü Basın Sözcüsü Hakkı Çelikel, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında ara verilen liglerin 12 Haziran'da başlatılmasına karar verildiğini ancak sürecin tam olarak nasıl ilerleyeceğini kimsenin bilmediğini söyledi.

Bazı futbolcuların kendilerini riske atmak istemeyebileceğini ve oynamak istemeyebileceğini anlatan Çelikel, şunları kaydetti:

Antrenmanlarda sosyal mesafe uygulanabilir ama müsabaka sırasında nasıl olacak. Bunların hepsi muamma. Bana göre Türkiye'de hatta dünyada koronavirüsün olduğu yerlerde bu tür etkinlikler sona ermiş olmalı. Fransa, Hollanda doğru kararı verdi. Çok karışık bir dönem yaşanıyor. Açıklanan tarihe uymak zorundayız ancak o tarihe kadar takımlar kendini nasıl hazırlayacak. Oynanacaksa da biz hazırız, hazırlanacağız. Elimizden geldiği kadar 12 Haziran'a kadar hazır duruma gelmeye çalışacağız. Federasyon ne diyorsa kulüpler olarak ona uymak zorundayız ancak o tarihte ligin oynanacağını düşünmüyorum.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU