Kovid-19 tecridi nedeniyle milyonlarca kişi verem olabilir

Dikkatin koronavirüse kayması tespit ve tedavi edilemeyen verem vakalarının 1,4 milyon kişinin ölümüne neden olabileceği belirtildi

Koronavirüs önlemlerinin verem açısından pek çok hastane hizmetini sekteye uğrattığı belirtildi (AP)

Veremi sona erdirmeye yönelik oluşturulan küresel girişimin başkanı, Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle milyonlarca insanın vereme yakalanmasının beklendiğini ortaya koyan araştırmaların yayımlanmasıyla endişelendiğini belirtti. 

The Guardian’ın haberine göre, 2020 ve 2025 yılları arasında 6,3 milyona kadar daha fazla kişinin vereme yakalanması bekleniyor ve tecrit nedeniyle teşhis konamadığı ve tedavi işlemleri yürütülemediği için 1,4 kişinin daha hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Bu durumun veremi sonlandırmak üzere ortaya konan küresel çabayı 5 ile 8 yıl geriletebileceği ifade edildi. 

Veremi Durdur Ortaklığı’nın (Stop TB Partnership) genel direktörü Lucica Ditiu, “2013’teki verilere dönmemiz ve pek çok kişinin hayatını kaybetmesi şoke edici. Yaptıklarımızı kontrol edemediğimizden ve insanların hayatlarını kaybetmesinden başlayarak var olan programları unutmaya kadar çok şey kaybettiğimizden şaşkına döndüm” ifadelerini kullandı. 

Halihazırda yetişkinler için verem aşısı mevcut değil, sadece çocuklar için aşı bulunuyor. 

Ditiu, “Verem topluluğu açısından şaşkın biçimde baktığımızı söylemem gerekir çünkü verem yüzlerce yıldır etrafımızda. Yüz yıldır bir aşıya sahibiz ve bir veya iki aşı üzerinde de çalışmalar sürüyor. 2027 yılına kadar yaklaşık yarım milyar kişiye aşı yapmamız gerekiyor ve 120 günlük olan ve üretim aşamasında 100 aşı adayı bulunan hastalığa şaşkınlıkla bakıyoruz. Fransızcam için kusura bakmayın ama bence bu dünya berbat” diye belirtti. 

Araştırmacıların sadece Kovid için aşı geliştirmeye yönelmeleri nedeniyle toplulukta endişe duyuyoruz. Bu şimdi herkesin gündeminde ve çok az kişi diğer hastalıklara odaklanmış durumda. Verem için bir aşı yok, HIV için bir aşı yok, sıtma için aşı yok ve bunların için verem en eskisi.

Çarşamba yayımlanan veriler üç aylık tecrite ve tecritin kaldırılmasının ardından 10 aylık hizmetleri yenileme süresine dayanıyor. Araştırma, Stop TB Partnership, Imperial College London, Avenir Health ve John Hopkins Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Araştırma vakaların en fazla olduğu ülkelerde koronavirüsün verem servisleri üzerindeki etkisi incelenerek hazırlandı. 

Veremin, diğer herhangi bir bulaşıcı hastalıktan daha fazla olarak, yılda 1,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu aktarıldı. Yakın zamanda sürdürülen çabalar sayesinde sayıların son yıllarda azaldığı belirtildi. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU