Husumetli aileleri barıştırmak suç sayıldı… Mahmut Alınak müebbetle yargılanacak

Eski milletvekili Alınak hakkında müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamede, husumetli aileleri barıştırmak, Kürtçe'nin Türkçe ile aynı statüde olmak için BM’ye dilekçe vermek, işsizlik ve zamlara karşı yapılmak istenen eylemler suç sayıldı

Mahmut Alınak / Fotoğraf: Twitter

Kars'ta 17 Şubat'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak" iddiasıyla tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak'ın iddianamesi tamamlandı.

İddianamede, husumetli aileleri barıştırmak, Kürtçe'nin Türkçe ile aynı statüde yer alması için Birleşmiş Milletlere (BM) dilekçe vermek, işsizlik ve zamlara karşı yapılmak istenen eylemler suç sayıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianamede telefon görüşmeleri ve kitaptan ifadeler de yer alıyor

Hakkında müebbet hapis cezası istenen siyasetçi Mahmut Alınak'ın dosyası Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

300 sayfalık iddianamenin büyük bir bölümü Alınak'ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor.

İddianamede, teknik takip sonrası Alınak hakkında gözaltı kararının verildiği belirtilirken, Alınak'ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı “Mehmet Tunç ve Bêkes” kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçe'nin resmi dil olması için BM’ye başvurma girişimleri de suç kapsamında değerlendirildi. 

“Toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak” iddiasıyla yargılanacak

İddianamede, BM’ye Kürtçe başvurusu ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Kürtçe'nin ülkemizde Türkçe ile eşit statüde sayılması için gerek basın gerekse de Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak girişimlerle ilgili Mahmut Alınak’ın bir kişi ile telefon görüşmesi yaptığı, şüpheli aynı zamanda bu girişimleri ile ilgili sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunduğu, bu girişi Emekçilerin Devrim Hareketi (EDH) üzerinden yapacağını bahsettiği, yine şüphelinin konuştuğu kişinin görüşmenin devamında örgütsel saiklerle yapacaklarına ilişkin içerikten bahsetmediği, şifreli olarak daha sonra göndereceğini beyan ettiğini akabinde Mahmut Alınak’ın yaptığı konuşmaları deşifre olmamak için görüşmeyi Whatsapp üzerinden yapacaklarından bahsetmiştir.”

"Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak" iddiasıyla müebbet hapis cezası ile yargılanacak olan Alınak’ın duruşması ise 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU