ABD'de AIDS'le mücadele hız kesti. Uzmanlara göre Trump'ın politikaları göçmenlerin HIV tedavisi için cesaretini kırıyor

Yayınlanan yeni bir rapora göre Latinlerde HIV enfeksiyon oranları yüzde 30’dan fazla arttı

Kongre'nin itirazlarına rağmen Meksika sınırına duvar inşa etmek konusundaki ısrarını sürdüren Trump'ın özellikle latin göçmenlere karşı politikalarının, göçmenleri HIV teşhis ve tedavisine ulaşmaktan caydırdığı düşünülüyor.

Uzmanlar, Donald Trump’ın göçmenlere yönelik sert politikalarının HIV tedavisi arayışı içindeki göçmenlerin hastalıkla mücadele gücünü kırdığını belirtiyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yayımlanan bir rapora göre, ABD’de HIV’e karşı mücadele son yıllarda hız kesti. Açıklanan son rakamlara göre her yıl 39 bin yeni enfeksiyon vakasına rastlanıyor. 

Trump’ın HIV hastalığını 2030’a kadar sona erdirme planını açıklamasından üç hafta sonra yayımlanan raporda, beyaz gey ve biseksüel erkekler arasında enfeksiyon oranının yüzde 16 azaldığı, siyahi gey ve biseksüel erkekler arasında ise oranın sabit kaldığı belirtildi. Ancak Latin gey ve biseksüel erkekler arasında enfeksiyon oranları yüzde 30’dan fazla arttı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili konuşan CDC Başkanı Robert Redfield, “Şimdi ulusumuzun cesurca harekete geçme zamanı. Başkan Trump’ın HIV hastalığını Amerika’da bitirme planını şiddetle destekliyoruz” dedi. 

Öte yandan bazı uzmanlar, Trump’ın politikalarının durumu daha da kötü bir hale getirdiğine inanıyor. CDC raporundaki veriler Trump’ın başkanlığından önceki 2010-2016 dönemine dayanıyor ancak ABD Başkanı'nın göçmenlikle ilgili sert politikalarının, en savunmasız gruplardan bazılarını tedavi görmekten vazgeçirdiğine dair kanıtlar olduğu belirtiliyor. 

Atlanta Emory Üniversitesi’nden küresel sağlık profesörü Carlos del Rio, The Independent’a yaptığı açıklamada, Trump’ın göreve gelmesinden bu yana göçmen ve Latin topluluklar arasında HIV destek ve tedavisine ulaşımın zorlaştığına dair güçlü kanıtlar gördüğünü söyledi. Pek çok kişinin hastalıkla mücadele etmekten kaçındığını vurgulayan Rio sözlerine şöyle devam etti:

“Bu nedenle Başkan’ın (HIV ile mücadele) önerisini destekliyorum ancak diğer politikaları insanları etkiliyor. Yüce hedefler olması iyidir ama diğer politikalar bu çabayı baltalıyor. 2013’ten beri bir ilerleme sağlayamıyoruz. Ve bu rapor büyük resmi gösteriyor. Bölgesel olarak baktığınızda, bazı yerlerde büyük artışlar olduğunu görüyorsunuz.”

Toplam enfeksiyon oranlarının, birkaç yıl boyunca düşüş gösterdikten sonra 2013-2016 yılları arasında yatay seviyeye geldiği belirtilen raporda, yeni enfeksiyonların ortalama 20 bininin ABD’nin güneyinde kayıt edildiği bildirildi. Rapora göre HIV enfeksiyonlarındaki düşüş yatay bir seyre geçti çünkü etkili HIV korunması ve tedavisi, bunlardan en çok faydalanabileceklere yeteri kadar ulaşmıyor.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bu boşluklar kırsal alanlarda, güneyde ve Afrika asıllı Amerikalılar ve Latinler gibi orantısız şekilde etkilenmiş gruplar arasında özellikle sıkıntılı olmaya devam ediyor.”

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin HIV ile mücadelede dikkate değer bir ilerleme kaydettiğini ancak daha fazlasını yapmak istediklerini söylemişti. Trump “Birlikte, Amerika’daki AIDS’i yeneceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

 

    

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU