Nick Cave müzikte intihale dair konuştu: Rock müzik böyle gelişiyor

Müzisyen, bir hayranın orijinallik hakkındaki sorusunu yanıtladı

Ünlü müzisyen esin kaynakları belli şarkıların da kendine has bir değere sahip olduğunu belirtti (AFP)

Müzikte “intihal”e dair düşüncelerini paylaşan Nick Cave, birçok Bad Seeds şarkısının ilham kaynaklarına değindi.

NME'de yer alan habere göre Red Hand Files internet sitesi üzerinden hayranlarının sorularını yanıtlamaya devam eden Cave’e müzikte orijinalliği yakalamanın zorluğu soruldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruyu soran hayran, “Yakın zamanda okuduğuma göre Rising Signs grubu, Palaces of Montezuma adlı parçanın, 2005 yılına ait şarkıları Grey Man’den intihal edildiğine inanıyor” diye belirtti. Hayran, şarkının ona daha çok The Laughing Clowns’un Theme For Mad Flies, Mad Flies’ını andırdığını ekledi.

Cave, soruyu “çok hoş” diye niteleyerek Grinderman’ın parçası Palaces Of Montezuma’nın akortlarını ve arka plan vokal sözlerini Warren Ellis’in (grubun gitaristi, -ç.n.) yazdığını söyledi. Cave, “Az önce Rising Signs’ın ‘Grey Man’ini dinledim ve gerçekten kulağa epey benzer geliyor” dedi.  Cave, hemen Ellis’i arayıp şarkıyı gruptan aşırıp aşırmadığını sorduğunu söyledi. Nick Cave, “Ellis, ‘Tabii ki hayır! The Laughing Clowns’tan aşırdım’ diyor” ifadelerini kullandı.

The Bad Seeds’in solisti, başka şarkılardan fikir edinmenin kötü bir şey olmadığını düşündüğünü söyledi. “Herkes sürekli başkalarından bir şeyler kapıyor” diyen Cave sözlerini şöyle sürdürdü:

Rock müzik, ödünç alınan fikirlerin beslenme çılgınlığıyla gelişiyor: Bu, çağımıza ait muhteşem bir sanatsal deney.

İntihal, rock and roll’da doğal ve gerekli, hatta takdire değer bir eğilim için kullanılan nahoş bir kelime. Hırsızlık gelişimin motorudur ve öyle ya da böyle çalınan fikrin geliştiği düşünüldüğünde teşvik edilmesi, hatta kutlanması gerekir. Bir fikri geliştirmek; birinden bir şey aşırmak ve onu daha sonra başka birinin sizden aşıracağı kadar klas ve arzulanan hale sokmak demektir. Bu şekilde modern müzik gelişir, fikirler biriktirir, bu esnada da mutasyona uğrar ve değişir.

Çalıntı fikri küçük düşürmenin ya da değerini azaltmanın “büyük bir suç” olduğuna dair uyarıda bulunan Nick Cave, Bad Seeds şarkılarını ve ilham kaynaklarını listeledi:

‘Deanna’, ‘Oh Happy Day’i esas alıyor ve ‘Red Right Hand’in ortasındaki solonun ‘Bedazzled’tan aşırılmış olması muhtemel, ayrıca ‘Tupelo’ da ciddi şekilde John Lee Hooker’ın aynı isimli şarkısına dayanıyor.

Cave şöyle devam etti:

Esin kaynakları epey bariz görünse de bence bu şarkıların her biri kendine has bir yaratıcılığa, değere ve anlama sahip. Biz müzisyenler birbirimizin omzunda dururuz, korsan keselerimiz ganimetle şıngırdar, aklımız amacı değiştirilmiş fikirlerle doludur.

 

Independent Türkçe, NME

Derleyen: Ata Türkoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU