Parlamento tasarıyı kabul etti: İran riyalden 4 sıfır atıp tümene geçti

İran parlamentosu ulusal para birimi riyalden 4 sıfır atılması ve para biriminin tümen olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifini kabul etti

İran riyalden 4 sıfır atıp tümene geçti / Fotoğraf: Mehrnews

İran Parlamentosu bu sabah Ali Laricani başkanlığında açık oturumda toplandı. Parlamentonun ana gündem maddesinde yer alan İran riyalinden 4 sıfır atma tasarısı oylandı. 

Parlamento tarafından kabul edilen tasarı ile önümüzdeki 3 yıl içerisinde ülkenin yeni para biriminin adı tümen olarak değişecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, parlamentonun söz konusu kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Yeni banknotların basımına başlanacak

Himmeti, açıklamasında, "Bu sabah Mecliste yapılan oturumda Merkez Bankası tarafından sunulan, hükümetin ulusal para biriminden 4 sıfırın atılmasını ve tümenin para birimi olarak belirlenmesini öneren kanun teklifi kabul edildi" paylaşımında bulundu.

Hükümetin atacağı gerekli adımların ardından riyalin yerini tümenin alacağını belirten Himmeti, riyalden 4 sıfırın atılmasının ülkede enflasyona neden olacağı eleştirilerini reddetti.

Mevcut 10 bin riyalin 1 tümen olacağını ve 1 tümenin de yeni çıkarılacak 100 Riyallik banknotlara denk gelecek. Tasarının kabul edilmesiyle yeni banknotların basımına başlanacak.

Merkez Bankası Başkanı Himmeti, Ocak 2019'da İran riyalinden 4 sıfır atılması için hazırladığı öneriyi hükümete sunmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU