Çin Ulusal Sağlık Komisyonu salgının yeniden güçlenme riskine karşı uyardı

Ülkede son iki haftada 10 bölgede yerel düzeyde vakalar ve belirti göstermeyen kişiler olduğu tespit edildi

Başkent Pekin'de kısıtlamaların kısmen kaldırılması kararlaştırıldı (Reuters) 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun (NHC) paylaştığı son veriler, ülkede koronavirüs (Kovi-19) riskinin yeniden baş gösterebileceğine dair endişeleri işaret ediyor.

Resmi haber ajansı Şinhua’nın haberine göre NHC pazar günü doğrulanmış üç yeni Kovid-19 vakası olduğunu bildirirken, bu kişilerin tamamının Çin’e yurtdışından gelmiş kişiler olduğunu belirtti. Diğer taraftan ikisi ülke dışı kaynaklı 13 yeni semptomsuz vaka görüldüğü açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NHC pazar günü itibarıyla 98’isi yurtdışından gelenler olmak üzere belirti göstermeyen 962 vaka olduğunu ve bu kişilerin hala tıbbi gözetim altında tutulduğunu ifade etti.

Komisyon sözcüsü Mi Feng konuya dair değerlendirmesinde, son iki haftada 10 bölgede yerel düzeyde bulaşmalara ve semptomsuz kişilere dair vakalar tespit edildiğini, bu durumun salgının yayılma ve yeniden güçlenme riskinin hala olduğunu gösterdiğini söyledi.

Başkent Pekin’de pazartesi itibarıyla birçok işyeri ve turistik tesisin yeniden açılması kararlaştırılırken, sinemalar, tiyatrolar ve pasajların salgını kontrol ve önleme tedbirleri kapsamında kapalı kalmayı sürdüreceği kaydedildi.

Salgına dair Worldometer'in paylaştığı son verilere göre 82 bin 880 kişinin enfekte olduğu Çin’de 4 bin 633 kişi yaşamını yitirdi.
 


Öte yandan Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan’da ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayıldığı belirtilen Kovid-19 salgınıyla ilgili son haftalarda Washington-Pekin hattında sert tartışmalar yaşanıyor.

Taraflar salgınla ve hastalıkla mücadele yöntemleriyle ilgili birbirlerini suçlarken son olarak ABD istihbaratına ait belgelere göre Amerikalı yetkililerin Çin’in koronavirüs salgınını boyutunu gizleyerek hastalıkla mücadele için tıbbi teçhizat stokladığına inandığı belirtilmişti.

Associated Press’in (AP) konuyla ilgili haberinde ABD İç Güvenlik Bakanlığı istihbaratına ait 1 Mayıs tarihli 4 sayfalık raporda, Çin liderlerinin ocak ayı başında pandeminin şiddetini dünyadan “kasten gizlemekle” suçlandığı aktarılmıştı.

 

Independent Türkçe, Şinhua, AP

DAHA FAZLA HABER OKU