Trump'a attığı bir tweetle 69 milyon dolarlık solunum cihazı siparişi alan mühendis hiç teslimat yapmadı

Yaron Oren-Pines, “Yoğun bakım ünitesi için invazif ve invazif olmayan solunum cihazları sağlayabiliriz. Birinin beni ACİLEN aramasını sağlayın” yazmıştı

Daha önce Elon Musk da New York için solunum cihazları üretip ücretsiz olarak hastanelere vereceğini söylemişti (Reuters)

Buzzfeed News'in haberine göre New York Eyaleti bir Silikon Vadisi mühendisine Donald Trump'a attığı tweet'in ardından 69 milyon dolarlık solunum cihazı ödemesi yaptı, ne var ki makineler hiçbir şekilde teslim edilmedi.

Tıbbi ekipmanlar konusunda hiçbir deneyimi bulunmayan Yaron Oren-Pines 27 Mart'ta ABD Başkanı Trump'ın Ford ve General Motors'un “DERHAL SOLUNUM CIHAZI ÜRETMEYE BAŞLAMASI ” gerektiğini söyleyen tweet'ine cevap verirken solunum cihazı üretebileceğini iddia etmişti.

Mühendis, “Yoğun bakım ünitesi için invazif ve invazif olmayan solunum cihazları sağlayabiliriz. Birinin beni ACİLEN aramasını sağlayın” diye yazmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra kendisine bin 450 solunum cihazı için New York Eyaleti tarafından 69,1 milyon dolar (yaklaşık 485 milyon TL) ödeme yapıldı (şaşırtıcı biçimde cihaz başına 47 bin 656 dolar, yaklaşık 335 bin TL). Bu solunum cihazlarının standart perakende fiyatının en az üç katı.

Eyalet mühendisin tek bir solunum cihazı dahi sağlayamaması üzerine sözleşmeyi feshetti.

New York Genel Hizmetler Ofisi sözcüsü Heather Groll, “Paranın büyük bir kısmı eyalete iade edildi” ifadelerini kullandı. Groll daha ne kadarlık bir tutarın iade edilmesi gerektiğini açıklamadı.

Buzzfeed'in görüştüğü isimsiz bir kaynağa göre, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü Oren-Pines'i New York'a önerdi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence'in sözcüsü Katie Miller Buzzfeed'e yaptığı açıklamada, “Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü bu sözleşmeden hiçbir şekilde haberdar edilmedi ve konuya hiçbir noktada dahil olmadı" dedi.

Oren-Pines'a yapılan ödeme, 7 Mart'ta Vali Andrew Cuomo'nun eyaletin gerekli tıbbi ekipmanı almasını kolaylaştıracak kararnameyi yayımlamasının ardından New York Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı en büyük ödemeydi.

 

 

Kararnameden önce eyalet şirkete ödeme yapmak için ürünleri teslim almayı bekliyordu.

Cuomo'nun üst düzey danışmanı Rich Azzopardi basın kuruluşuna verdiği demeçte, “Solunum cihazı ve diğer gerekli ekipmanları bulmak için her taşın altına bakmaktan başka bir seçeneğimiz yoktu” ifadelerini kullandı.

New York Mart'ta hastanelerin Kovid-19 vakalarıyla dolup taşmasıyla birlikte koronavirüsün merkez üssü haline gelmişti. Virüs üst solunum yolu sistemine saldırdığından solunum cihazı eksikliği eyalette ve ABD'nin diğer bölgelerinde endişe kaynağı olmuştu.

Azzopardi, “Eyaletler, küresel pandemiyle ve virüsün daha fazla yayılıp daha fazla insanın hastaneye kaldırılacağına ve ölüm sayısının artacağına işaret eden tüm modellerle mücadele için hayat kurtarıcı malzemeleri satın alma konusunda kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldı" diye ekledi.

Eyalette hastaneye yatış oranları o günden bu yana azaldı ve solunum cihazları almak artık endişe kaynağı değil.

Buzzfeed'in ulaştığı Oren-Pines, “Ne ben ne de şirketim bu konuda herhangi bir yorum yapacak" ifadelerini kullandı.

The Independent yorum almak için New York Genel Hizmetler Ofisi'yle temasa geçti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU