Can kaybının 6 bini geçtiği İran’da Dini Medreseler Sözcüsü Naini, ibadethanelerin açmasını talep etti

İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 71 artarak 6 bin 28'e yükseldi. Dini Medreseler Sözcüsü Naini, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin halktan özür dilemesini ve kutsal mekan ve ibadethanelerin açmasını istedi

Can kaybının 6 bini geçtiği İran’da Dini Medreseler Sözcüsü Ruhani’den ibadethaneleri açmasını talep etti / Fotoğraf: AA-Arşiv

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, devlet televizyonundan canlı yayınlanan açıklamasında, son 24 saatte koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde 71 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, 983 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. 

Salgın kaynaklı can kaybının 6 bin 28'e çıktığını aktaran Cihanpur, toplam vaka sayısının ise 94 bin 640 olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgına yakalanan hastalardan 2 bin 976'sının durumunun kritik olduğunu dile getiren Cihanpur, şu ana kadar iyileşen hasta sayısının ise 75 bin 103 olduğunu belirtti.

Cihanpur ayrıca ülke genelinde bugüne kadar yapılan Kovid-19 test sayısının 463 bin 295 olduğunu kaydetti.

“Özür dilemediğiniz gibi ibadethaneleri açmamakta ısrar ediyorsunuz”

Öte yandan Dini Medreseler Sözcüsü Abbas Naini, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den salgınla mücadele kapsamında kapanan dini mekanların açılmasını istedi.

Naini, Ruhani'ye hitaben kaleme aldığı mektubunda, Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu'nun Kovid-19'un yayılmasında türbe ziyaretlerinin yüzde 44, cuma namazlarının yüzde 22 etkisinin olduğu gerekçesiyle dini mekanların kapatılması kararına karşı çıktı. 

"Virüsün yayan mekanların açılmasına izin verdiniz"

Naini mektubunda, "Dindar ve Rehber'e (Ali Hamaney) bağlı İran halkı ile din adamları, kurul başkanı olarak sizden söz konusu kararı gözden geçirmenizi ve alınan kararla ilgili özür dilemenizi beklemiştir. Fakat siz bunu yapmadığınız gibi, ibadethanelerin kapalılık süresinin devam edeceği konusunda ısrar ediyorsunuz. Halbuki Kovid-19'un yayılmasında yüzde 22 etkili bazı mekanların açılmasına izin verdiniz" ifadelerine yer verdi. 

İran'da Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu, türbe ve ibadethanelerin kapatılması kararını almış, söz konusu kararın Kum ve Meşhed gibi dini merkezlerin bulunduğu kentlerde ramazan sonuna kadar süreceği açıklanmıştı. 

Bununla birlikte ülkede ticari hayatın sürmesi için çarşıların açık kalması kararı verilmişti.  

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU