Sosyalist Yugoslavya'nın kurucusu Tito'nun torunu, dedesinin pişmanlığını açıkladı: 1974 Anayasası en büyük hatamdı

Torunu Joska Broz, dedesi eski Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito'nun "en büyük hatası" olarak gördüğü olayı açıkladı

Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth ile eski Yugoslaya Devlet Başkanı Josip Broz Tito. Tito tam 40 yıl önce, 4 Mayıs 1980'de hayatını kaybetti (AFP)
 

40 yıl önce 87 yaşında hayatını kaybeden "Sosyalist Yugoslavya'nın babası" Josip Broz Tito'nun torunu Joska Broz dedesinin son zamanlarındaki pişmanlığını açıkladı.

AFP'ye konuşan 72 yaşındaki Broz dedesinin kendisine ülkedeki federasyon sisteminin gevşetilmesinin hata olduğunu söylediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yugolsavya'da 1974 anayasası ile her federasyon kendisini yönetme yetkisine sahip olmuştu. Ülke Tito'nun ölümünden yaklaşık 10 yıl sonra savaşla bölünmüştü.

"Her şeyi parçaladık"

Broz dedesinin savaşa şahit olmasa da 1974 anayasasının yol açacağı sorunları gördüğünü belirterek son zamanlarında kendisine "Tek devletten 8 küçük devlet yarattık. Her şeyi parçaladık. Bu en büyük hatam" dediğini söyledi.

Tito'nun daha önce halk önünde bu pişmanlığı dile getirdiği duyulmamıştı.

II. Dünya Savaşı sonrası Nazileri bölgeden atarak Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Arnavutlar ve diğer milletlerden toplulukların oluşturduğu Yugoslavya'yı devlet başkanlığı yaptığı 27 yıl boyunca bir arada tutan Tito'nun karizmatik kişiliği bunda önemli rol oynamıştı.

Destekçileri onu Yugoslavya'yı en refah sosyalist devletlerden birini yarattığı için överken, eleştirenler binlerce siyasi muhalifini tutuklatmakla ve 1990'lardaki savaşa yol açacak tarihsel sorunları bastırmakla suçlamıştı.

Ancak Tito'nun 6 torunundan biri olan Joska Broz dedesinin farklı taraflarından bahsetti.

Ebeveynlerinin o 4 yaşındayken boşanması sonrası Tito'nun kendisi ve kızkardeşi Zlatica'ya babalık yaptığını söyledi. Çocuklar ergenliğe kadar Tito'nun Belgrad'daki evinde yaşamıştı.

"Balık ve tavuğu severdi"

Broz abartılı partileriyle ve ehlikeyif yaşama düşkünlüğüyle tanınan Tito'nun aynı zamanda "basit şeyleri" sevdiğinden de bahsetti.

"Ailesiyle birlikteyken rahatlardı. Özellikle de elle yendiği için resmi yemeklerde rahatça yenmeyen tavuk ve balığı çok severdi" dedi.

Bir zamanlar polislik yapan, restoran işleten, şimdilerde de Sırbistan'daki Komünist Parti'nin başkanlığını yapan Joska Broz "Dedem bize soyadımızı kullanmadan kendi işlerimizle yaşamamız gerektiğini öğretti" dedi.

Tito'nun Balkan ülkelerindeki mirası tartışmalı bir konu olsa da Joska Broz bunu hararetle savunmayı sürdürüyor.

Broz "Eğitimin ve sağlık sisteminin ücretsiz olduğu gerçek bir devlete ve barışa sahiptik. Bugünküler o dönem sahip olduklarımızın onda birini bize veremez hatta Tito'nun inşa ettiklerini de onaramaz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU