ABD'deki önlemleri protesto eden grubun Kovid-19'a yakalanan lideri: Eylemlere devam

Audrey Whitlock, Kovid-19 testi pozitif çıkmadan önce “şiddetli öksürük” çektiğini ve “gece nefes almakta zorlandığını” söyledi

Kuzey Karolina'da okulların ağustosa kadar kapalı kalacağı belirtiliyor (AP)

Koronavirüs pandemisi esnasında Kuzey Karolina’daki ekonomik faaliyetlerin yeniden başlaması isteğiyle yapılan büyük gösterilerin ardındaki Facebook sayfasının yöneticisi, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ve gelecekteki gösterilere katılmayı planladığını söyledi.

Facebook’ta 70 bini aşkın üyesi bulunan “Reopen NC” (Kuzey Karolina'yu Yeniden Aç) adlı sayfayı yöneten Audrey Whitlock, yazılı açıklamasında, yeni tip virüs testinde pozitif çıktığından beri evinde kendini karantinaya aldığını belirtti. Son verilere göre, Kuzey Karolina’da 9 binden fazla kişi virüse yakalanırken, eyalet genelinde 306 kişi hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel Facebook grubundaki gönderisinde Whitlock, şubat ayında Batı yakasına seyahati sonrası Kovid-19 testi pozitif çıkmasının ardından önceki gösterilerden hiçbirine katılmadığını söyledi.

Raleigh News and Observer gazetesi, Whitlock’un şunları yazdığını belirtti: “Şubat ayındaki rahatsızlığımın Kovid olup olmadığını görme merakıyla (belirli laboratuvarlar) antikor testi yapmaya başladığında gittim ve test yaptırdım. Kovid testim pozitif çıktı, antikor testimse negatif, bu nedenle de CDC testi yapıldı. Birçok kez ikaz edilmemin ardından aile hekimimi bilgilendirdim, bana ne yapmam gerektiğini öğütledi ve ben de o zamandan beri evdeyim!”

Facebook gönderisinde “herhangi bir semptom göstermediğini” söyleyen Whitlock, test sonuçları nedeniyle “karantinaya zorlandığını” ve “Birinci Anayasa Değişikliği’nin verdiği dini özgürlük hakkının reddedildiğini” belirtti.

Whitlock, “Yönetimin isteği doğrultusunda kamuya açık veya özel mekanlarda bulunmamam söylendi. Eğer çalışması elzem biri olsaydım, işverenim ve hükümet tarafından işime erişim engellenirdi. Her ne kadar zararları ödense de başka bulaşıcı hastalıkları bulunanlara çalışma hakkı veriliyor. Dışarı çıkmam halinde karantina emrine karşı geldiğim için tutuklanabileceğim üstü kapalı şekilde söylendi” diye ekledi.

Whitlock, karantinasının 26 Nisan’da sona erdiğini, bunun da bu hafta salı günü yapılması planlanan “Reopen NC” etkinliğine katılmasını sağlayacağını  belirtti.

Whitlock, semptomlarını “şiddetli öksürük” ve “gece nefes almakta zorlanma” şeklinde tanımlarken, evinde üç kişinin yeni tip virüse yakalandığını bildirdi.

Kovid-19 kapan ya da belirtisi gösteren çok sayıda kişinin iki hafta karantina altına alınmasına rağmen, sağlık yetkililerinin insanların hastalığı yayma özelliğini ne kadar sonra yitireceği konusundaki kararsızlığı sürüyor. Bazı uzmanlar, yeni tip koronavirüsün kuluçka süresinin kabaca iki hafta olduğunu söylemişti.

Kuzey Karolina’nın dört bir yanında geçen hafta yüzlerce protestocu sokakları doldurup Demokrat valinin evde kalma yönergesini protesto etmişti. Yönerge, 8 Mayıs’a kadar yürürlükte kalacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU