Prof. Ceyhan: Aşısı yaptırılmayan hastalıklar, Kovid-19’dan daha hızlı ve ölümcül bir salgına dönüşebilir

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgını bitse bile aşı bulunmadığı sürece tedirginliğin devam edeceğini ifade etti

Fotoğraf: Unsplash

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Dünya Aşı Haftası" dolayısıyla, neredeyse bütün ülkelere yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için geliştirilen aşı çalışmaları ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs salgınının olduğu bu dönemde aşının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Ceyhan, “Eğer bir aşı bulunamazsa biz salgını bitirsek bile hep tedirgin yaşayacağız. Hep bağışık olmadan, virüs bulaşma korkusuyla tedirginlik ortaya çıkar. Ne zaman ki aşı bulunur, insanlara yapılırsa o zaman bu tedirginlik bitecek” dedi.
 

Mehmet Ceyhan İHA.jpg
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan / Fotoğraf: İHA (arşiv)


Prof. Dr. Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın programında 13 hastalığın aşısının yer aldığını dile getirerek şöyle devam etti:

Bunların içinde özellikle belli bir grup hastalık var ki biz bunları bu şekilde aşıyla ortadan kaldırmasaydık ya da sayısını azaltmasaydık Kovid'den daha büyük salgın riski taşıyan hastalıklar var. Kızamık aşılamasını durdurun... Biz aşılandığımız için etkilenmiyoruz. Az sayıda vaka oluyor, ölüm olmuyor. Eğer aşılamayı durdurursanız kızamık bütün dünyada Kovid-19'dan çok daha kötü, öldürücü bir salgın yapar.

"Aşıyı bırakırsanız söz konusu hastalıklar salgına dönüşebilir”

Kızamığın Kovid-19'dan 5 kat daha bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ceyhan, "Su çiçeği de kızamıktan 5 kat daha fazla bulaşma potansiyeline sahip bir hastalık. Onun dışında difteri, tetanozu unuttuk bile” diye konuştu.

Ceyhan şöyle devam etti:

Aşılamayı bıraktığınız anda bunlar bütün dünyada salgın şeklinde seyretme potansiyeli olan hastalıklar. Verem öyle. Boğmaca, kaba kulak öyle. Bu hastalıklar sadece aşı yapıldığı için görülmüyorlar. İnsanların 'aşı yaptırmasam ne olur' düşüncesinden vazgeçmeleri lazım. Çünkü bu hem kendi çocuklarının sağlığı için çok önemli hem de toplumsal sağlık için çok önemli. Bunları yaparak toplumu koruyoruz. Arada ciddi sayıda yaptırmayan olursa bunlar salgın şeklinde olmasa bile ülkede giderek artan vaka şeklinde görülürler.

Kovid-19 salgını nedeniyle aşı yaptırmaya gitmekten çekinen ailelere tavsiyelerde bulunan Prof. Ceyhan, "Aşıdan daha önemli, etkili, insan sağlığına olumlu katkıda bulunan herhangi bir yöntem, ilaç, uygulama yok” dedi.

13 hastalığın aşısının devlet tarafından ücretsiz yapıldığını hatırlatan Prof. Ceyhan, aşı karşıtlarının medyada yer alan yan etkiler gibi söylemlerinin ispatlanmış olmadığını ifade etti.

Prof. Ceyhan, “Her yıl milyarlarca doz aşı yapılıyor. Çok ciddi ölümcül yan etkiler görmüyoruz. Aşı ile önlediğimiz hastalıklardan binlerce insanın hayatını kurtarıyoruz. Bu nedenle aileler çekinmeden mutlaka gidip zamanı geldiğinde aşı yaptırsınlar" dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU