Diyanet: Anayasal bir kurumuz, gayrimeşru cinsel ilişkinin günah olduğunun açıklanması “nefret söylemi” değildir

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu bir açıklama yaparak “nefret söylemi ürettiği” iddiasını yalanladı

Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın temsili cuma namazında okuduğu hutbede eşcinselliğin İslam tarafından lanetlendiğini söylemesi üzerine başlayan tartışma sürüyor.

Erbaş’ın hutbesini eleştiren Ankara ve Diyarbakır Baroları hakkında soruşturma başlatılırken İnsan Hakları Derneği de Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda siyasetçi Erbaş’a destek açıklarken bugün tartışmayı Diyanet’e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu devam ettirdi. 

“Aynı yaklaşım Tevrat ve İncil'de de var”

Kurulun açıklamasında İslam'da gayrimeşru cinsel ilişkilerin her türü ve biçimini günah sayıldığı belirtildi. Kurul bu yaklaşımın ‘Kur’an-ı Kerim’den önceki kutsal kitaplar olan Tevrat ve İncil’de de aynen vurgulandığını’ söyledi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Gerek zinanın gerekse eşcinselliğin yasaklanmasındaki en önemli hikmet, evliliğin ve aile olmanın meşru kılınmasındaki hikmetle aynıdır. O da yaratılış kodlarına uygun nezih ve meşru bir cinsel hayat yaşanması ve insan neslinin sağlıklı bir şekilde devamının sağlanmasıdır. Allah Teala, insanın fıtratına yani yaratılış gereği sahip olduğu bedensel ve ruhsal öze aykırı her fiili yasaklamıştır. 

Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Başkanlığın dinî konularda en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, ilgili kanunda belirtildiği üzere “din konusunda toplumu aydınlatmak” ve “İslam dininin temel kaynakları ve metodolojisi ışığında” topluma sahih dini bilgiyi ulaştırmakla görevlendirilmiştir. 

Bu sorumluluğun bir gereği olarak her türlü gayrimeşru cinsel ilişkinin dinen büyük bir günah olduğunun açıklanmasını, “nefret söylemi” üretmekle veya ayrımcılıkla nitelemek, son derece haksız ve sorumsuz bir davranıştır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Başkanlığa bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam dininin temel ilkeleri, kuralları ve amaçları konusunda halkımızı aydınlatmak için kanunun kendisine verdiği görev ve yetki çerçevesinde çalışmalarına devam edecektir.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU