Petroldeki çöküş bilançolara yansımaya başladı: BP’nin kârı yüzde 67 düştü

2019’un ilk üç ayı için 2,4 milyar dolar kâr açıklayan Birleşik Krallık merkezli enerji şirketi BP’nin net kârı yüzde 67 gerileyerek 800 milyon dolara kadar düştü

Fotoğraf: Reuters

Petrol fiyatlarındaki çöküş, enerji şirketlerinin ilk çeyrek bilançolarına da yansımaya başladı. 

Dünyanın en büyük dördüncü petrol şirketi British Petroleum’un (BP) net kârı, geçen yılın ilk çeyreğine oranlar yüzde 67 düştü. 

2019’un ilk üç ayı için 2,4 milyar dolar kâr açıklayan Birleşik Krallık merkezli enerji devi, 2020’nin aynı döneminde 800 milyon dolar net kâr elde ettiğini duyurdu. Sektör analistlerinin tahminleri ise 987 milyon dolar civarındaydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC’ye konuşan BP CEO’su Bernard Looney, temel sorunun arz-talep dengesi olduğunu söyleyerek “Tahminlerimize göre ikinci çeyrekte küresel talep günlük yaklaşık 16 milyon varil olacak ve bu, 2008-2009 küresel kriz döneminde gördüğümüz talep çöküşünün yaklaşık beş katı” dedi. 

Petrol fiyatlarının tarihi düşük seviyelerini görmesinin ardından BP hisseleri, yıl başından bu yana yüzde 35 değer kaybetti. 

Mayıs vadeli Amerikan petrolü (WTI), vadesinin dolacağı 21 Nisan’dan bir gün önce sıfır doların altına kadar düşmüş, petrol üreticileri, fazla petrolü elden çıkarabilmek için “üzerine para verir” hâle gelmişti. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre petrol talebi 20 ila 30 milyon varil düşerken, petrol depolarının doluluk oranı tüm dünyada yüzde 80’e dayandı. 

28 Nisan itibariyle ise Haziran vadeli Amerikan petrolünün varil fiyatı 11 doların altında. Avrupa’dan çıkarılan Brent petrol ise 20 doların altında işlem görüyor. İki petrol tipi de yıl başında 60 dolar civarında fiyatlanıyordu. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU