New York, bazı işletmelerin yeniden açılmasına izin vererek karantinayı hafifletmeyi planlıyor

Andrew Cuomo, 367 yeni Kovid-19 ölümü bildirdi. Eyalet mart ayından bu yana ilk kez günlük olarak 375'in altında ölüm bildirdi

New York'ta koronavirüs salgını devam ederken Manhattan'da bir kadın, boş caddeden geçiyor, 5 Nisan 2020 (Reuters)

New York, koronavirüs pandemisiyle alınan katı karantina önlemlerinin ardından 15 Mayıs'ta eyaletteki bazı imalat ve inşaat projelerini yeniden başlatabilir.

15 Mayıs, vali Andrew Cuomo'nun, virüsün dünya çapındaki merkezi haline gelmesiyle New York'taki hayati önemi olmayan işleri durdurmaya yönelik eyalet çapındaki kararının süresinin dolacağı gün.

Pazar günü vali, Mart ayından bu yana eyaletin en düşük ölü sayısının bildirildiğini ve hastaneye yatışla entübasyon oranlarında da düşüş olduğunu açıkladı. Bu da eyaletin krizden çıkmaya başladığına işaret edebilir.

Cuomo, Johns Hopkins Üniversitesi'nden alınan verilere göre New York'ta son 24 saat içinde 367 kişinin öldüğünü ve eyalet çapında ölü sayısının yaklaşık 17 bin 300'e ulaştığını söyledi.

Bu normalde korkunç bir haber olurdu... Sadece kaldığımız noktaya kıyasla korkunç bir haber değil.

Eyalet en son 31 Mart'ta 375'in altında ölüm bildirmişti.

Cuomo, düşüşün eyaletin iyileşmeye başladığına dair umut verici bir işaret olmasına rağmen, ölüm sayısının "korkunç" olduğunu söyledi. "Ölümle ilgili göreceli bağlam olmaz" diyen vali, "Ölüm ölümdür" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vali, hastaneye yatışlara, antikor testlerinin sonuçlarına ve toplam hasta sayısına göre eyaleti aşamalı biçimde yeniden açmaya başlamak için kabataslak bir plan çizdi. Ancak mevcut emrin sona ermesinin ötesinde belirli tarihler veya zaman çizelgeleri açıklamayı reddetti.

Vali, "Bulunduğumuz yerden çok ileri gitmek konusunda rahat değilim" dedi.

"İşletme bazında" bir incelemeyle karantina çabalarını kaldırmaya başlayabilecek "ikinci aşamaya" geçmeden önce eyaletin, hastaneye yatışlarda 14 gün boyunca düşüş görmeye devam etmesi gerekiyor.

Ayrıca yeniden açılma, New Jersey ve Connecticut'ın da dahil olduğu üç eyaletli bölgede koordine edilecek.

Cuomo cumartesi günü şöyle dedi:

İdealimizin ne olduğunu belirlemek için her türlü temel soruya cevap verilmeli. Ama aynı zamanda pratik olarak, herhangi verili bir zamanda ne yapabiliriz?

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, kentin ekonomik açıdan toparlanmasına yönelik yol haritasına karar vermek için danışma kurullarının kurulacağını duyururken Vali Cuomo da yetkililerin yaza yaklaşan kentteki faaliyetleri belirlemek için çalıştığını söyledi.

Cuomo şöyle şöyledi:

Yoğun kentsel ortamda yaşayan kişilere yaz boyunca 'Yapacak bir şeyimiz yok, üç çocukla dairenizde kalın' diyemezsiniz. Biliyor musunuz? Bu, işe yaramaz.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU