Gelecek Partisi lideri Davutoğlu: Kalite düşmanlığını ve kendiniz dışındaki herkesi hain görme alışkanlığını bırakın

“Türkiye’nin beyin gücü devre dışındadır” diyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu akademik kurumların korona sonrası dünya için hazırlık yapması gerektiğini söyledi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesaplarından gündeme ilişkin gürüşlerini açıkladı ve önerilerde bulundu.

Koronavirüs salgını hakkında konuşan Davutoğlu, sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu gerçeğinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek, hastaya sağlık hizmetinin sunumunda, temizlik, hasta nakli ve yatan hastanın öz bakımı gibi konularda hizmet veren çalışanlar ve hastane güvenlik görevlilerinin gözardı edildiğini savundu.

Bu çalışanların en az doktor ve hemşireler kadar risk altında olduğuna değinen Davutoğlu, hasta bakıcılar ve temizlik personeli de sağlık çalışanı statüsünde kabul edilmesi ve performans dayalı ödeme sisteminde de görev tanımları yapılması gerektiğini söyledi.

Özel hastaneler doktorları zorunlu ücretsiz izne çıkarıyor

“Kamuda da olsa özel sektörde de olsa hekim her zaman hekimdir” diyen Davutoğlu, “Pandemi sürecinde Istanbul başta olmak üzere özel sektörde çalışan bazı doktorlar zorunlu ücretsiz izne ayrılmak durumunda bırakılmışlardır. Özel hastaneler sağlık hizmetlerini sadece Kovid tedavisiyle ilgilinen doktorlarla yürütmekte ve diğer branş hekimleri mesai yapamamaktadır. Özel sektörde mağdur olan doktorlara açıktan atama imkanı verilmeli” ifadelerini kullandı.

“Bu anlayıştan dünyadaki değişimi kavrayacak bir tavır beklemiyorum”

Salgın sonrası hayatın bir an önce normalleşmesi için çok kapsamlı bir planlamanın şart olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Dünyadaki genel trendleri takip edecek çalışmalara ağırlık verilmeli, akademik kuruluşlar teşvik edilmelidir. Bunu söylüyorum ama hiç ümidim yok. Böyle kritik bir dönemde üniversite kapatan bir zihniyet uzun vadede dünyada neler olduğunu araştırmaya teşvik edebilir mi? Böyle kritik bir dönemde farklı görüş beyan eden, farklı senaryolarla gelecek planlaması yapan düşünce kuruluşlarını, öğretim üyelerini baskı altında tutan ya da medya ambargosu uygulayan bir anlayıştan uzun vadede dünyadaki değişimi kavrayacak bir tavır beklemiyorum” şeklinde konuştu.

“Yine de bize düşen söylemek; onlar yapar veya yapmaz onların sorumluluğudur” diyen Davutoğlu şunları söyledi:

Akademik Kuruluşlar bugün  bütün çabalarını ‘Korona sonrası ekonomi, siyaset, insan psikolojisi, biyolojik çalışmalar, genetik çalışmalar, robotik çalışmalar nereye gidecek’ sorusuna yoğunlaştırmalıdır. YÖK üniversite kapatmak yerine bütün üniversitelere ‘Kendinizi geleceğe hazırlayın’ talimatı vermeli.

YÖK Kanunu’nda yapılan değişiklikle kapatılmasının önü açılan İstanbul Şehir Üniversitesi’ni “Türkiye’nin modern tarihinde kurulmuş en iyi sosyal bilim üniversitesi” diyerek nitelendiren Davutoğlu, “Bütün bu çalışmaları yapacak insan kapasitesine sahipti. Ama gözü kararmış intikam duyguları böyle bir üniversitenin mevcudiyetine bile razı olmadı” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin beyin gücü devre dışındadır”

Davutoğlu şunları söyledi:

Yine de çağrıda bulunuyoruz; bırakın düşünce düşmanlığını, bırakın kalite düşmanlığını. Bırakın kendiniz dışındaki herkesi hain görme alışkanlığını ve bu ülkenin bütün düşünen beyinlerini bir potada toplayın. Gelecekle ilgili kapsamlı çalışmaların önünü açın ama potada topladıktan sonra eline hazır reçeteli bir takım projeler vermeyin. Bırakın insanlar özgürce düşünsün, özgürce fikirlerini ifade etsin.

Akşamları sadece ruhsatlı isimlerin çıktığı medya tartışmalarıyla türkiye geleceğe hazırlanamaz. Türkiyenin beyin gücü devre dışındadır. 

Eleştirmeye devam edeceğiz

Kınayanın kınamasından, tehdit edenin tehdit etmesinden çekinmeden cesurca eleştirmeye, doğru gördükleri konıları takdir etmeye devam edeceklerini söyleyen Davutoğlu, partilerinin bünyesinde korona sonrası dünya ve alternatif politikalar üzerine çalışacak özel bir birim oluşturduklarını belirtti.

 

DAHA FAZLA HABER OKU