ABD’de Cumhuriyetçi senatör adayları arasındaki yazışma ifşa oldu: Trump'ı savunmayın, Çin’e saldırın

Cumhuriyetçi Parti içinde iletilen rapor, "Çin'e Seyahat Yasağı dışında Trump'ı savunmayın, Çin'e saldırın" tavsiyesini veriyor

Donald Trump ve Şi Cinping, Pekin'deki resmi bir davette bir araya gelmişti, 9 Kasım 2017 (Reuters)

Yakın zamanda Cumhuriyetçi senatör adayları arasında dolaşan 57 sayfalık rapor, Cumhuriyetçi Parti'nin koronavirüs pandemisi üzerinden Çin'e saldırmak ve ülkenin komünist hükümetinin liderliğini "pandemiyi örtbas etmek, yalan söylemek ve dünyanın tıbbi ekipman tedarikini istiflemek"le suçlamaya yönelik mesaj verme girişimini gün yüzüne çıkardı.

Politico'nun ulaştığı rapor, adayları, diğer kurumların yanı sıra Çin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de reddettiği, koronavirüsün "muhtemelen Çin'deki bir araştırma tesisinden kazara salıverilmesinin sonucu olduğunu" söyleyen doğrulanmamış teorileri desteklemeye teşvik ediyor.

Bildiri ayrıca, adayların koronavirüs hakkında karşılaşabileceği çeşitli sorular karşısında kapsamlı bir mesaj önerileri listesi sunuyor. Ve konuyu Çin'e saldırmaya, Demokrat bir rakibi Çin'le ilişkilendirmeye, yaptırımlar ve diğer yollarla Çin hükümetine hesap sormayı vaat etmeye getirecek cevaplar vermeleri için adaylara tavsiyede bulunuyor.

Örneğin muhabir, bir adaya ABD'deki sağlık krizinin Trump'ın hatası olup olmadığını sorabilir.

Rapor, "Çin'e Seyahat Yasağı dışında Trump'ı savunmayın, Çin'e saldırın" tavsiyesini veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda ayrıca, "Çin'i suçlamakla ırkçılık yapıp yapmadıklarına" ve Çinli Amerikalılara yönelik ırkçı saldırıları kışkırtıp kışkırtmadıklarına yönelik sorularla karşılan adaylar için cevap önerileri bulunuyor.

Belge, adayların "Kimse Çinli Amerikalıları suçlamıyor" cevabını vermesini öneriyor. Buna göre adaylar, "Bu, virüsü örtbas edip tehlikeye dair yalan söyleyen Çin Komünist Partisi'nin hatası. Salgına bu neden oldu ve sorumlu tutulmaları gerekiyor. ... Ölüm saçan Komünist Çin Partisi diktatörlüğü yüzünden Çin halkı kadar kimse acı çekmedi. Bu pandemiye neden olan yozlaşmış hükümetlerine karşı Çin halkıyla birlikteyiz" demeli.

17 Nisan tarihli raporu, daha önce Utah Senatörü Mitt Romney, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Arkansas Senatörü Tom Cotton ve diğerleri için çalışan Cumhuriyetçi Brett O'Donnell'ın siyasi danışmanlık firması derledi.

Cotton, uzun süredir Washington'ın en yüksek sesli Çin karşıtı parlamenterlerden biri.

Pazar günü Fox Business'la yaptığı röportajda, Çinli öğrencilerin ABD üniversitelerinde bilim eğitimi almasının yasaklanması gerektiğini savunarak bu unvanı eyleme geçirmişti.

Cotton röportajda, "Çinli öğrenciler buraya gelip Shakespeare ve Federalist Yazılar hakkında çalışmak istiyorsa, Amerika'dan öğrenmeleri gereken şey de budur" demiş ve eklemişti:

Amerika'dan kuantum hesaplama ve yapay zeka öğrenmeleri gerekmiyor.

Politico'ya yaptığı açıklamada Ulusal Cumhuriyetçi Senatörler Komitesi sözcüsü Jesse Hunt, komitenin "rutin olarak, haftada onlarca kez" benzer raporlar ve belgeler gönderdiğini söyledi.

Hunt, "Bu, özellikle bu istikrarsız zamanlarda parti komitesinin rolü" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU