Suriye'de Kürtler ile Şam arasında arabuluculuğu Rusya mı yapacak?

Suriyeli Kürt aydınları ve siyasetçileriyle bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un Şam ve Kürtler arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söylediği belirtildi

Mihail Bogdanov'un Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştüğü Kürt heyeti

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Moskova’da Doç. Dr. Ekrem Önen, Dr. Selah Derwiş, Dr. Said Mele ve Ahmed Hekim’in de aralarında olduğu Suriyeli Kürt aydın heyetiyle görüştü. 

Moskova’daki görüşme heyetinde yer alan siyaset bilimci Doç. Dr. Ekrem Önen toplantının içeriğini Independent Türkçe’ye değerlendirdi. 

Görüşme talebinin Bogdanov’dan geldiğini aktaran Önen, Moskova’nın ilk defa bağımsız Kürt aydın ve siyasetçileriyle toplantı gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Önen, toplantıdan çok iyi bir izlenim edindiklerini ve görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

 

“Kürtler aralarındaki parçalanmışlığa son vermeli”

Görüşmede ağırlıklı olarak Suriye’deki siyasi çözüm, Kürtler ve bölge ile ilgili son gelişmelerin gündeme geldiğini dile getiren Önen, “Toplantı çok verimli ve olumlu bir havada gerçekleşti. Sayın Bogdanov, ‘Kürtlerin Suriye’de haklarının anayasal çerçeve içerisinde çözülmesi için ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini’ söyledi. Ayrıca Kürtlerle Şam yönetimi arasında arabuluculuk görevi üstlenebileceklerini belirti” dedi. Önem, Bogdanov’un “Kürtlerin Suriye’de parçalanmışlığı ve birlikten yoksun olmaları haklarına ulaşmada engel teşkil ediyor' dediğini aktardı.

Lavrov: Türkiye ile farklı düşünüyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen Pazartesi Çin ve Vietnam ziyaretleri sırasında Türkiye ile Kürtler konusunda ortak bir anlayışa varamadıklarını vurgulayarak, "Türkiye ile hangi Kürtlerin terörist sayılması konusunda ortak bir anlayışımız yok. Türkiye’nin farklı bir tavrı var. Endişelerini anlıyoruz ancak yine de buğday ile saman birbirinden ayrılıp, gerçekte hangi Kürt grupların aşırıcı olduğu ve hangilerinin Türkiye’nin güvenliği için tehdit oluşturduğunun görülmesi gerek" ifadelerini kullanmıştı.

20 Aralık’ta “Eve dönme zamanı” mesajıyla Suriye’den çekileceklerini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump’a karşı oluşan kamuoyu baskısı ve Kongre’nin tepkisi daha çok Suriye’de sahanın İran ve Rusya’ya kalması ve “Kürtlerin yüzüstü bırakılması” tezleri etrafında yoğunlaşmıştı.

ABD’nin Suriye’den çekilme sürecine ilişkin tartışmalar sürerken geçen hafta Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "Yaklaşık 200 askerlik barışı koruma görevli küçük bir grup, Suriye'de bir süre daha kalacak" açıklamasında bulunmuştu. Ancak Amerikan medyasında yer alan ve adı açıklanmayan üst düzey bir diplomata dayandırılan habere göre, Washington yönetiminin, 200 kadarı Suriye'nin kuzeydoğusunda, 200 kadarı da güneydoğusundaki El Tanf bölgesinde olmak üzere yaklaşık 400 askerini bir süre daha Suriye'de bırakacağı iddia edilmişti.

 

Amerikalı heyetler Suriyeli muhaliflerle yoğun temas içerisinde

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn başkanlığındaki heyet İstanbul’da Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’yla (SMDK) bir araya gelirken, aynı gün Uluslararası Koalisyonun Suriye Danışmanı Wilham Robak başkanlığındaki ABD’li başka bir heyet Kobani’deki ABD askeri üssünde Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti ile bir görüşme gerçekleştirmişti. 

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel da Suriye'de ABD’ye ait bir hava üssünde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobane ile bir araya gelmişti. Amerikan medyasına göre Kobane, Votel’den hava desteğinin yanı sıra bin ile bin 500 arasında koalisyon askerinin IŞİD'le mücadele için Suriye'de kalmasını ve Washington'un bölgeden çekilme planlarını kısmen de olsa durdurmasını istedi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU