Kovid-19 kaynaklı can kaybı 200 bini aşarken, hangi ülkeler tecridi hafifletiyor?

Dünya genelinde toplam ölümlerin yüzde 10'undan fazlası Birleşik Krallık'ta gerçekleşti

(AFP)

Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre, dünya genelinde koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 200 bini geçti.

Pandeminin ilerleyişindeki bu korkunç dönüm noktası cumartesi gecesi, İspanya ve Belçika'nın tecrit kısıtlamalarını kısmen kaldırma planlarını açıklayan son ülkelerin arasına katılmasından saatler sonra duyuruldu.

Gelişme, Birleşik Krallık'ın (BK) verilen kayıplarda 20 bin sınırını aşan 5. ülke oluşunun doğrulandığı bir günde yaşandı. Bu sonuç da dünya genelinde toplam can kaybının yüzde 10'unun BK'da gerçekleştiği anlamına geliyor.

ABD 54 bin 265 kayıpla birinci sırada yer alırken onu İtalya, İspanya ve Fransa izliyor. Bununla birlikte gerçek ölüm oranının çok daha yüksek olması muhtemel.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok ülke yalnızca hastanelerde gerçekleşen günlük ölü sayısını rapor ediyor ve BK'daki aşırı ölümlere dair analizler gerçek kaybın çoktan 40 binin üzerine çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Çin'in Vuhan şehrinde 10 Ocak'ta bildirilen ilk ölümden bu yana 100 günden fazla zaman geçti. Dünya genelinde ölü sayısının 100 bini geçmesi 91 gün sürerken sonraki 16 gün içindeyse 200 bine ulaşıldı.

Dünya genelinde doğrulanmış toplam vaka sayısı hızla üç milyona yaklaşıyor.

Son 10 günde Çin'de yeni bir ölüm bildirilmezken ülkedeki günlük yeni vaka sayısı da tek haneli rakamlara düştü.

Vuhan'da üç ay süren tecrit yasağı 8 Nisan'da kaldırıldı, şimdiye kadar ikinci bir dalgaya ilişkin çok az emare bulunuyor ve Çin yönetimi yurtdışından seyahatler üzerindeki sıkı kısıtlamaları sürdürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) diğer ülkeleri kısıtlamaları çok erken gevşetmemeleri konusunda uyarıyor.

ABD'nin Georgia, Oklahoma ve Alaska eyaletleri işletmelerin üzerindeki tecrit talimatlarını gevşetmeye çoktan başlarken, Florida'da bir belediyenin erişim imkanlarını genişletmesi ve Kaliforniya'da yaşanan sıcak hava dalgasıyla birlikte pek çok Amerikalı cumartesi günü sahillere akın etti. Alışveriş merkezlerinin kapalı kalmayı sürdürdüğü ve yüzlercesinin hala karantina altında olduğu Hindistan'daysa yerel dükkanlar yeniden açılmaya başladı.
 


İspanya 14 Mart'ta olağanüstü hal ilan edilmesinden bu yana, 14 yaş altı çocukların evlerinden çıkmasına pazar gününden itibaren ilk kez izin veriyor.

Ülkede çocukların günde bir saatlik açık hava faaliyetlerini, sabah 9'la akşam 9 arasında ve evlerinden bir kilometreden fazla uzaklaşamadan yetişkin gözetiminde yapmasına müsaade edilecek. Yetişkinler en fazla üç çocuğa refakat edebilecek.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez aynı zamanda, ülkedeki ölüm ve vaka sayıları düşmeye devam ederse 2 Mayıs'tan itibaren tek başına dışarıda egzersize izin verileceğini duyurdu. Birlikte yaşayan insanların beraber küçük yürüyüşler yapmalarına da izin verilecek.

Belçika'ysa 11 Mayıs'tan itibaren tüm dükkanları açmayı, sonraki hafta da okulları yeniden açmayı planladıklarını duyurdu.

İtalya ve Fransa kısıtlamaları hafifletmekle ilgili planlarını gelecek hafta duyurmaya hazırlanırken, Fransa parlamentosundaysa önlemlerle ilgili salı günü oylama gerçekleşecek.

Diğer yandan cuma günü 46 yeni enfeksiyonla günlük en yüksek artışın görüldüğü Sri Lanka tecrit uygulamasını sıkılaştırdı. Ülkedeki yeni sokağa çıkma yasağı pazartesiye kadar yürürlükte kalacak.

Norveç ise 500 katılımcıyı aşan etkinliklere yönelik koyduğu yasağı en az 1 Eylül'e kadar uzattı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU