Trump'ın dezenfektan çıkışı sonrası Beyaz Saray'da seçim korkusu: Koronavirüs bilgilendirme toplantısı yapılmadı

Başkan basın toplantısını Cuma soru almadan bitirirken, Cumartesi tamamen pas geçti

Trump, dezenfektan enjekte etme konusunda kinayeli konuştuğunu iddia ediyor (Reuters)

Acayip yanlış ve tehlikeli iddialarının yeniden seçilme şansını azalttığı yönündeki endişeler artarken ve önceki gün basın toplantısından erken ayrılmasının ardından, Donald Trump koronavirüs hakkındaki düzenli basın toplantısını Cumartesi hiç düzenlemedi.

The Associated Press'in haberine göre, başkanın Amerikalılara hastalığı iyileştirmek için vücuda dezenfektan alımını önermesinin ardından, ki sonrasında "kinayeli" konuştuğunu öne sürmüştü, bazı Cumhuriyetçiler basın toplantılarının formatını başkanın katılımını sınırlandıracak şekilde değiştirmeyi ele aldı.

Daha önce televizyon ratinglerinden dolayı göklere çıkardığı günlük basın brifingine Cumartesi katılmayan başkan, artık bunların “harcadığı vakte ve çabaya değmediğini” söyledi ve medyayı yönetimin krize yaklaşımına dair “düşmanca sorular” sormakla suçladı. Fakat Beyaz Saray yetkililerinin yeniden seçim şansını korumak için, onu pervasız bilgilendirmelerden uzaklaştırmaya çalıştığı da bildirildi.  

Trump, Twitter’da şöyle yazdı:

Adiakım Medya düşmanca sorulardan başka bir şey sormazken ve hakikati ya da gerçekleri doğru bir şekilde aktarmayı reddederken Beyaz Saray Basın Toplantıları düzenlemenin ne anlamı var? Rekor rating alıyorlar & Amerikan halkı Yalan Haberden başka bir şey almıyor. Harcanan vakte ve çabaya değmez.

Pandemi boyunca saatler süren günlük bilgilendirme toplantıları düzenleyen Trump, 24 Nisan'da muhtemelen ölümcül tavsiyesi nedeniyle soru bombardımanına tutulacağı için basın toplantısını aniden bitirmiş ve soru almayı reddetmişti.

ABD Başkanı, Perşembe gerçekleşen brifingden ayrılmadan önce, Beyaz Saray'ın virüsle mücadelesine öncülük eden tıp uzmanlarına hastaların akciğerlerini temizlemek için ultraviyole ışık verilip verilemeyeceğini ya da dezenfektan enjekte edilip edilemeyeceğini sormuş ve bu ölümcül iddialar marjinal aşı karşıtı gruplarıyla komplo teorisyenleri arasında yankı yaratmıştı.

Trump, Perşembe şu ifadeleri kullanmıştı:

Ve ben, dezenfektanın bir dakikada, yalnızca bir dakika içinde onu devirdiğini görüyorum. Acaba içeri enjekte etmek veya sanki bir temizlik gibi bir şey yapmamızın bir yolu var mı? Çünkü, görüyorsunuz, akciğerlere giriyor ve muazzam zarar veriyor.

Açıklamaları sırasında boş bir şekilde yere bakan Dr. Deborah Birx’e seslenen Trump, kimyasal enjekte etmenin Kovid-19’u durdurup durdurmayacağını “gözden geçirilmesini” istemişti.

Cuma günüyse sözlerinden geri adım atmaya çalışarak “ne olacağını görmek için ... muhabirlere istihzayla bir soru sorduğunu” söyledi. Fakat açıklamasının bağlamı aksini gösteriyor.

Trump’ın iddiaları hemen sonrasında hekimler, sağlık yetkilileri ve ürünlerinin içilmemesi için halkı uyaran temizlik ürünü şirketleri tarafından kınandı.

Trump'ın açıklaması üzerine, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) "ev temizlik ürünleri ve dezenfektanlarının uygun şekilde kullanılmadığında sağlık sorunlarına neden olabileceğini" söyledi ve Amerikalıları "güvenli ve etkili kullanımdan emin olmak için ürün etiketindeki talimatlara uymaya" çağırdı.

Kasım ayındaki genel seçimde muhtemelen mevcut başkanla yarışacak Joe Biden şöyle dedi:

Bunu söylemek zorunda kaldığıma inanamıyorum ama lütfen çamaşır suyu içmeyin.

Başkan, deşifre metinleri ve görüntüler Dr. Brix’e seslendiğini açıkça göstermesine rağmen, Perşembe günkü brifingde ona değil, bir “Laboratuvar uzmanına” konuştuğunu da Cumartesi günü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, “Adiakım Medya yoz ve hasta” diye yazdı.

Bilgilendirme toplantılarında kendi yönetimindeki tıp uzmanlarıyla ters düşmeyi alışkanlık haline getiren ABD Başkanı, Washington Post'ta yer alan bir haberde virüsün ikinci dalgasıyla mücadele etmenin daha zor olabileceğini söyleyen CDC Başkanı Robert Redfield'dan haberi eleştirmesini istemişti. Ancak Redfield gazetecilere sözlerinin doğru alıntılandığını söylemişti.

Bu etkinlikleri "bezdirici" olarak tarif eden Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün başındaki Dr. Anthony Fauci, başkanın koronavirüs hastalarının bir sıtma ilacı olan hidroksiklorokini kullanmasını sıklıkla önerdiğini ancak bu ilacın heniz yeterince test edilmediğini ve hastaların kullanımının tehlikeli olabileceğini vurgulamıştı.

Bu hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu ilacın bazı hastalarda "ölüm tehlikesi yaratabilecek ciddi kalp ritmi sorunlarına" yol açabileceğini belirterek kullanımına karşı uyarıda bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU