Trump yönetimi, DSÖ'nün yerine finanse edilecek bağımsız STK'lar arıyor

ABD Başkanı Trump, koronavirüse karşı gerekli önlemleri erken almadığı gerekçesiyle DSÖ fonlarını durdurma kararı almıştı

Fotoğraf: AFP

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülke olan ABD, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) alternatif sivil toplum kuruluş arayışına girdi.

Amerikan Washington Post gazetesinin bir dışişleri yetkilisine dayandırdığı bilgiye göre Washington, DSÖ’ye sağlanan fonu bağımsız bir sağlık kuruluşuna aktarmak istiyor.

Konu ile ilgili ABD Dışişleri Bakanlığına gönderilen belgede, "Dışişleri Bakanı (Mike Pompeo), bakanlık ve Uluslararası Kalkınma Ajansı’ndan DSÖ haricinde iki bağımsız yardım kuruluşu bulmasını istediği" bilgisi yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trum DSÖ'yü neden suçluyor?

Gazete kaynaklarına göre ABD Başkanı Donald Trump ve danışmanları, virüsün bu denli yayılmasının DSÖ’nün sorumluluğunda olduğunu düşünüyor.

Trump, 15 Nisan’da Beyaz Saray’da düzenlenen Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü basın toplantısında, DSÖ'nün salgının dünya geneline yayılmasında ciddi sorumluluğunu olduğunu ve bu konuda en başta örgütün dünyayı yanılttığını savunmuştu.

Örgütün adeta Çin için çalıştığını ileri süren Trump, "Bugün yönetimime, Dünya Sağlık Örgütüne sağladığımız fonu durdurma talimatı veriyorum. Herkes orada neler döndüğünü biliyor" ifadeleriyle finansmanı çektiğini duyurmuştu.

ABD'nin DSÖ'ye yıllık 400 ila 500 milyon dolar arasında bir fon sağladığını ifade eden Trump, "Buna karşı Çin sadece 40 milyon dolar sağlıyor" demişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus ise Trump’ın kararını "esefle kınadığını" söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU