Saygı Öztürk: CHP, Anayasa Mahkemesi’ne neden gitti?

Kılıçdaroğlu, “FETÖ ve PKK gibi silahlı terör örgütlerinin militanlarını affetmek gibi bir düşünceleri olmadığını” söylerken anayasa aykırı işlem yapıldığını söyledi

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, CHP’nin TBMM’den geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla kanunlaşan infaz düzenlemesi konusunda neden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gittiğini yazdı.

 Öztürk, bugünkü köşe yazısında CHP’li isimlerin infaz düzenlemesine dair açıklamalarına yer verdi:

İnfaz Yasası'nda yapılan değişiklik sonucu 45 bin mahkum tahliye edildi. CHP, yapılanın infaz düzenlemesinden çok “Örtülü af” olduğu görüşünde. Adil bir düzenleme yapılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP adına başvuruyu yapan CHP Mersin Milletvekili hukukçu Ali Mahir Başarır, “Gerekçemiz şu: Yapılan düzenleme özel bir aftır. Affın görüşüleceği yer Anayasa Komisyonu'dur. TBMM Genel Kurulu'nda da 360 milletvekilinin buna ‘evet' demesi gerekir. Şekli bir hata ve anayasaya aykırılık var. İşte biz de bu yüzden yasanın iptali için başvurduk” diyor.

AKP çevreleri, CHP'nin bu başvurusuna karşı, “FETÖ'cüleri, PKK'lıları, eline silah almış diğer örgüt militanlarını cezaevinden çıkarmak istiyorlar” iddiasında. Bu konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sordum, “Asla FETÖ, PKK, silahlı terör örgütlerinin militanlarını affetmek gibi bir düşüncemiz yok. Belli kişiler ve belli suçlar için örtülü af çıkarılırken adil davranılmadığına, anayasaya aykırı işlemler yapıldığına inanıyoruz” diyor. Yasayı incelediğimizde çocuğu fuhuşa teşvik edenlerin,  küçük yaştaki çocuğa müstehcen yayınlar gönderenlerin de ceza indiriminden faydalandığını görüyoruz.  MİT Kanunu'nu kapsam dışı bırakarak gazetecilerin cezaevinden çıkması engellendi.

Öztürk, infaz yasasında bir çelişki olduğu görüşünü de şu ifadelerle aktardı:

Denetimli serbestlik uygulamasındaki mevcut 1 yıllık maktu uygulama aynen korundu. Açık ceza infaz kurumunda bulunup da koşullu salıverilmesine 1 yıl kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının denetimli serbestlik altında infaz edilebileceğine ilişkin hüküm değişmedi.

30 Mart 2020 tarihine kadar işlenmiş suçlar bakımından; şartlı tahliyeye 3 yıl veya daha az süre kalmışsa denetimli serbestlikle tahliye yolu açıldı. Yakalandığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlüler tümüyle denetimli serbestlikten yararlanıyor.

CHP'nin başvurusu nasıl sonuçlanır bilemeyiz ama yazdıkları haberlerden dolayı cezaevinde olan meslektaşlarımızın durumu gerçekten vicdanları yaralıyor. Bu arkadaşlarımız bu kadar cezayı hak edecek ne yapmışlar, neyi ifşa etmişler, yazdıklarından kim zarar görmüş anlayan var mı?

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU