San Francisco’da düşük gelirli mahallelere gıda teslimatı yapmayı durduran Uber tepki çekti

Uber'in talep ettiği komisyon miktarlarının yüzde 30'a kadar çıkabildiği belirtildi

Uber'in bahsi geçen bölgede sadece 3 hafta hizmet verdiği aktarıldı (Reuters)

Uber, ABD’deki San Francisco şehrinin Treasure Island yerleşkesindeki sakinlere Uber Eats teslimatlarının artık yapılmayacağını çünkü yeni şehir düzenlemelerinin teslimat siparişlerini geçici olarak sınırladığını söyledi. 

The Verge’ün haberine göre, Uber düzenlemelerin şirketin “faaliyet giderlerini karşılamasını” sınırladığını belirtti. Fakat San Francisco şehri Denetleme Kurulu üyesi Matt Haney, Uber’i yaklaşımından ötürü eleştirdi ve şehrin uyguladığı politikalara bir misilleme olarak düşük gelirli yerleşkelere teslimat yapmayı kestiğini söyledi. 

Haney, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Bu çok rezil ve şoke edici bir davranış” ifadelerini kullandı. Haney yapılan düzenlemelerin küçük işletmelerin küresel pandemi sırasında hayatta kalmasını gözettiğini belirtti ancak Uber’in buna cevabının “temel gıda ihtiyaçları açısından düşük gelirli mahallelere teslimatı kesmek” olduğunu söyledi. 

San Francisco Belediye Başkanı London Breed, Kovid-19 salgını sırasında küçük işletmelere yardımcı olmak amacıyla gıda dağıtım şirketlerinin 10 Nisan’da restoranlardan talep edilebilen yüzde 15 oranında komisyonları üstlenme talimatı vermişti. 

 

 

Bu kısıtlamaların Uber’in daha önce kazandığı kadar gelir elde edememesine yol açtığı aktarıldı. Uber’in komisyon ücretlerinin yüzde 30’a kadar çıkabildiği belirtildi. 

Uber, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Kullanıcılarımızın hak ettiği şekilde güvenli servisin bozulmasını en aza indirerek San Francisco’nun uygulamalarına uyum sağlamaya çalışıyoruz. Ne yazık ki bu düzenlemelerin getirdiği kısıtlamalar faaliyet giderlerini azaltmak için bizi hizmet alanını güncellemeye zorladı. Şirketlerin yapmak zorunda kaldığı geçici değişikliklerin bu süre zarfında en çok yardımcı olmaya çalıştıklarımıza daha fazla zarar vermemesi konusunda umudumuzu koruyoruz: müşteriler, küçük işletmeler ve teslimat çalışanları” ifadelerine yer verdi. 

San Francisco Chronicle’ın aktardığına göre, şirket bahsi geçen bölgede yalnızca 3 hafta hizmet verdi. 

 

Independent Türkçe, The Verge, San Francisco Chronicle

DAHA FAZLA HABER OKU