CHP Grup Başkanvekili Özel: Soma kırmızı alarm veriyor

CHP Grup Başkanvekili Özel, kömür ocaklarının bulunduğu Soma’nın Kovid-19 salgını nedeniyle kırmızı alarm verdiğini iddia etti. Madenlerde çalışmanın durdurulmasını isteyen Özel, “Madencilere işsiz kalmayacakları güvencesi verilmeli" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamada, kömür ocaklarının bulunduğu Manisa’nın Soma ilçesine dikkati çekti.

Salgında en çok risk taşıyan yerlerin başında gelen Soma'da 12 bin 800 işçinin 3 vardiya halinde çok sayıda maden ocağında çalışmaya gittiğini kaydeden Özel şunları söyledi:

Soma'nın Kınık sınırında bulunan bir maden ocağı, İzmir Valiliği'nden aldığı ve hangi mevzuata dayandırıldığı bilinmeyen özel karantina izniyle, işçileri 7 gün 24 saat madende konaklatıyor. Geçtiğimiz günlerde Soma'da ölümlü bir iş kazasının yaşandığı madenin bile üretimini artırdığı bir süreçle karşı karşıyayız. Şu anda madenlerde üretimin durabileceği olasılığı nedeniyle, işverenler tarafından madenler kapasite üstü çalıştırılıyor.

 

thumbs_b_c_302183f23d2430cbd04fdc4a061529eb.jpg
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel / Fotoğraf: AA​​​

Vaka sayısında artış var 

Madencilerin akciğer hastalıkları yönünden ciddi risk grubunda olduklarını belirten Özel şöyle konuştu:

Soma'da filtresiz çalışan termik santral yüzünden de bütün Soma ile birlikte ikinci bir riski de taşıyorlar. Haftalar önce bu madenlerde çalışmanın durdurulması gerekiyordu. Başta Yeni Anadolu ve İmbat olmak üzere birkaç gündür gelen Soma'daki madenlerden koronavirüs pozitif haberlerinde ciddi artışlar var.

Soma'daki aile hekimleri, pozitif vakalar nedeniyle takip edilen hasta sayılarının her gün ikiye katlanarak arttığını, her bir aile hekiminin pozitif vakalarla temaslı 40 ila 60 vatandaşla ilgilendikleri, bunların tamamının madenci ya da madenci ailelerinden oluştuğu ifade ediliyor.

Madenciler pozitif vakaları gizliyor

Özel, madencilerin iki asgari ücret aldıkları için ve kısa çalışma ödeneği ya da ücretli izin gibi yasal düzenlemelerde bu durum gözetilmediğinden, hastalanıp karantina altına alınmalarının ya da ücretsiz izne ayrılmalarının ciddi gelir kayıpları oluşturacağını düşündükleri için bu durumu gizleme eğilimine girdiklerini öne sürdü. 

Madencilerin akciğer tomografisinde teşhis konulması durumunda, bu teşhisin bir daha madende çalışmasına engel oluşturacağını düşündüklerini iler süren Özel, Soma'da pozitif çıkan vakaların temas ettiği kişilerin belirlenmesi sırasında, madencilerin "Sakın benim ismimi verme" şeklinde arkadaşlarından ricada bulunduklarını savundu. 

Özel, bu nedenle testleri pozitif çıkan kişilerin, temas ettiklerinin isimlerini vermeleri durumunda arkadaşlarına kötülük yapacaklarını düşündüklerinden bu isimleri gizlediklerini iddia etti.

Madene geliş gidişlerde servislerin tam dolu olduğunu, şoförlerden de testleri pozitif çıkanların olduğunu iddia eden Özel, madencilere tanınan yıpranma hakkı nedeniyle, hastalığı gizleme eğilimine girdiklerini söyledi. 

 

thumbs_b_c_0684191df7fdc2e69dfaf6e145f8b44b.jpg
6 yıl önce Soma'da gelen maden faciasında 301 madenci can verdi / Fotoğraf: AA

Bir hafta sonra çok geç olacak

 Soma'da özel tedbirlerin alınmasını isteyen Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

Bugün çıkıp bir iradenin Soma'ya özel kararlar açıklaması lazım. Soma kırmızı alarm veriyor. Madenlerde üretim amaçlı çalışmaların durdurulması, madencilere işsiz kalmayacaklarının ve koronavirüsün meslek hastalığı olarak sayılacağının güvencesinin verilmesi gerekiyor.

Bölgedeki sağlık çalışanlarının da uyarıları doğrultusunda, madenlerdeki çalışmaları durdurup, tüm madencileri evlerinde karantinaya alıp teması kesmezsek, belki birkaç hafta sonra çok geç olacak ve Soma, Türkiye'nin çok üzerinde bir vaka sayısıyla karşı karşıya kalacak. Bu konuda çok acil olarak çağrıda bulunuyoruz.

13 Mayıs 2014'te Soma’daki kömür madeninde çıkan yangında 301 madenci hayatını kaybetmişti. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçmişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU