İsveç’in baş epidemiyoloğu açıkladı: Ülkenin koronavirüsle mücadelede “güvene dayalı” yaklaşımı nasıl işliyor?

İskandinav ülkesi kriz boyunca okulları, barları, restoranları ve dükkanları açık tuttu

Göteborg’daki kent parkının girişinde insanlar sosyal mesafeyi gözeterek vakit geçirmeye devam ediyor (Reuters/TT News Agency)

Avrupa koronavirüs salgınıyla mücadelede tecrit altında kalmayı sürdürürken, İsveç kriz süresince okulları, barları, restoranları ve dükkanları açık tuttuğu farklı bir yaklaşım benimsedi.

İskandinav ülkesi, yaşlıların sosyal temastan kaçınmalarını tavsiye eden ve vatandaşların ellerini yıkamasını, sosyal mesafeyi gözetmesini, mümkünse evden çalışmasını ve seyahatten kaçınmasını öneren “güvene dayalı” önlemleri uygulamaya koydu.

Ülkenin devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, diğer ülkelere benzer tecrit kuralları uygulamanın İskandinav ülkesindeki Kovid-19 ölümlerini nasıl azaltacağını “anlamanın zor” olduğunu söyledi.

Tegnell, ülkedeki koronavirüs ölümlerinin yarısının, ziyaretlerin zaten yasaklandığı bakımevlerinde yaşandığını söyledi.

BBC Radio 4’un Today programına konuşan Tegnell, şunları kaydetti:

Ölümlerin en az yüzde 50’si huzurevlerinde meydana geldi ve tecridin nasıl hastalığın girişini durduracağını anlamakta güçlük çekiyoruz.
Yaşlı bakımevlerine ziyaretçilerin gelmesini yasaklayan bir yasaya önceden beri sahibiz. Onların sürekli bakıma ihtiyacı var, gelip bakımlarını yapacak birçok kişiye ihtiyaçları var.
Dolayısıyla bir tecridin bunun olmasını gerçekten engelleyip engelleyemeyeceği bize göre biraz belirsiz. Bu zor bir soru ve buna cevabımız olduğunu düşünmüyorum ve de herhangi bir noktada tam bir cevap alacağımızdan da emin değilim.

Tegnell, aldıkları önlemler dünya genelinde uygulanan daha sert tecrit önlemlerinden daha uzun süreyle uygulanabileceğinden, İsveç’in ikinci bir virüs dalgasını diğer ülkelerden daha iyi atlatabileceğini ileri sürdü.

Tegnell, şunları söyledi:

Uzun süre boyunca devam ettirebileceğimiz önlemlerimiz de var. Dolayısıyla yürüttüğümüz mantığın diğer kısmı da bence şu: Mevcut durumda yaptığımız durdurma ve azaltmayı devam ettirmemiz gerekiyorsa, sürdürebilir bir şeye sahip olmak istiyoruz.
Okullarımız hala açık olduğu ve toplumumuzun çoğu duruma uygun bir şekilde çalıştığı için bunu uzun süre devam ettirebiliriz. Dolayısıyla sonbaharda çok sayıda vakanın olacağı ikinci bir dalga yaşayacak gibi görünüyorsak, bugün ne yapıyorsak bunu kolayca sürdürebiliriz.

İsveç’in stratejisi, salgını hastanelerin başa çıkmasını sağlayacak kadar yavaşlatmak oldu.

Tegnell, ülkenin virüsle mücadelesinde yoğun bakım yataklarının en az yüzde 20’sinin boş olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç’te en az 17 bin 567 koronavirüs vakası görülürken, 2 bin 152 kişi hayatını kaybetti.

İsveçli yetkililer cuma günü sosyal mesafe tavsiyelerine uymayan bar ve restoranları kapatmakla tehdit etti.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg, basın toplantısında “Tamamen açık alanlarda yemek yendiğine ve kalabalık oluşturulduğuna ilişkin endişe verici haberler görüyoruz. İzninizle çok net konuşacağım. Kalabalık bir açık hava restoranı görmek istemiyorum” dedi.

İsveç hükümeti, ülkedeki 290 belediyeden, restoranların ve kafelerin Halk Sağlığı Kurumu’nun tavsiyelerini nasıl uyguladıklarını bildirmesini istedi.

Damberg, “Bu yönergelere uyulmalı, aksi takdirde işletmeler kapatılacak” ifadesini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU