Koronavirüs araştırması: Çin’de ilk dalgada 55 bin değil 230 binden fazla vaka vardı

Yapılan bir araştırmaya göre, Çin’in yaklaşık 55 bin vaka bildirdiği 20 Şubat tarihinde, ülkede 232 binden fazla hastalığa yakalanmış insan bulunuyordu.

Fotoğraf: AP

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı ilk ülke Çin’de vaka sayısının açıklanandan daha yüksek olabileceği belirtildi.

Hong Kong Üniversitesi’nin kamu sağlığı bölümünde yapılan ve Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Çin’in yaklaşık 55 bin vaka bildirdiği 20 Şubat tarihinde, ülkede 232 binden fazla hastalığa yakalanmış insan bulunuyordu.

Bu durumu, Çin’in verileri gizlemesi olarak değil, Kovid-19 tanımının salgın sırasında değişmesine bağlayan araştırmacılar, virüse dair bilimsel verilerin artmasıyla birlikte tanımın sonraki süreçte değiştiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan güncellemeler vaka sayılarının tespit sürecini değiştirdi

Araştırmada ayrıca, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun 15 Ocak-3 Mart tarihleri arasında Kovid-19’un hastanelerdeki vaka tanımı için yedi güncelleme yayımlamasına yer verilirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün Wuhan’da 20 Şubat’a dek topladığı veriler incelendi.

Buna göre, hastalık tanımında yapılan ilk dört değişikliğin ardından, tespit edilen vakaların oranında büyük artış kaydedildi.

Araştırmada, “Eğer hastalık tanımında yapılan beşinci değişiklik, yeterli bir test kapasitesi ile salgının başından bu yana geçerli olsaydı, teyit edilmiş vaka sayısının 55 bin 508 olduğu 20 Şubat 2020 tarihinde Çin’de, 232 bin vaka olurdu” denildi.

Başta ABD ve birçok ülke Çin’i hastalıkla ilgili bilgileri ve ülkesindeki gerçek vaka sayılarını gizlemekle suçlamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU