Alman askerlerle ilişkiye girdiği için saçları kazıtılan Fransız kadınlar

Tarih boyunca kadına yönelik şiddet farklı boyutlarıyla sürdü. Bu şiddetin en aşağılayıcı olanlarından biri de kadınların saçlarının kazıtılmasıydı

Fransız direniş gücüne yakalanan ve saçları kazıtılan kadın 

1 Eylül 1939 tarihinde, Alman kuvvetlerinin Polonya topraklarını işgal etmesi, insanlık tarihinin en kötü askeri çatışmalarının başlangıcı olan, yaklaşık 6 yıl süren ve 60 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olan İkinci Dünya Savaşı'na yol açtı.

Polonya'nın işgali ile birlikte Fransa, Britanya İmparatorluğu ve İngiliz Milletler Topluluğu'na dâhil olan çoğu ülke Almanya'ya savaş ilan etti.

Bu savaşın ilk yılında, Fransa tarihi boyunca eşi benzeri görülmemiş bir sorun yaşadı. 10 Mayıs 1940'ta patlak veren Fransa Muharebesi sırasında, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti ordusu tamamen yenik düştü ve Almanlar sadece 6 hafta sonra zafer elde etmeyi başardı. Bunun sonunda Fransa, 22 Haziran 1940 tarihinde ateşkes antlaşmasına imza atmak zorunda kaldı ve Almanya bu antlaşmayla Fransa'nın kuzey ve batı bölgesini ele geçirdi.

fr2.jpg
Kafalarına gamalı haç çizilen Fransız kadınlar, sokaklarda dolaştırılıyor 

 

Almanya'nın Fransa'yı işgali 4 yıldan fazla sürdü. 19 Ağustos 1944'e gelindiğinde, müttefikler Fransız bölgelerinin çoğunu kurtarabildi. Hatta Fransızlar, Alman tümeni pes ettikten 6 gün sonra Paris'i Almanların elinden geri almayı başardı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya'nın işgal ettiği diğer ülkeler gibi Fransa da işgal döneminde Almanlarla iş birliği yapmak ve ihbar etmekle suçlanan vatandaşlarını cezalandırdı.

fr3.jpg
Fransa’yı işgal operasyonuna katılan bir Alman tankının fotoğrafı

 

Ayrıca, işgal döneminde Fransa'nın işlerini yürüten Vichy hükümeti üyeleri, ülkeye ihanet etmekle, on binlerce Fransız'ı Alman ölüm merkezlerine göndermekle ve direniş hareketini bastırmakla suçlanıp adalete teslim edildi.

Ülkenin kurtuluşu ile birlikte Fransızlar, işgalci Almanların sınır dışı edilmelerini kutlarken Almanın işgali kolaylaştıran ve ülkesine hainlik etmekle suçlanan Fransızlara aşağılayıcı muameleler yaptı.

Kadınlar ülkeye ihanetle suçlandı

Bu intikam operasyonları sadece erkeklerle sınırlı kalmadı. 20 binden fazla Fransız kadın, halka açık bir şekilde hakarete uğradı. Alman askerlerle cinsel ilişkiye girerek onlardan çocuk sahibi olmakla, direniş üyelerini gözetleyerek işgalciye önemli bilgiler iletmekle ve ülkelerine ihanet etmekle suçlandı.

fr4.jpg
İhanetle suçlanan Fransız kadınların saçları kazıtılıyordu

 

Fransız kadınların bazıları eşleri savaşta öldüklerinden hayatta kalmak için bunu yapmak zorunda kaldıklarını ve bazıları da Almanlarla zorla ilişkiye girdiklerini söyleyerek kendilerini savundu. Ancak Fransızlar gerçekleri dinlemeyip öç almak istedi.

Fransız yetkililer, hain ilan edilen kadınların saçlarını kazıtıp sokaklarda gezdirdi. Bazı kadınların yüzleri ve göğüsleri rujla çizilen Nazi sembolü gamalı haçla donatıldı. Kadınlar, sokaklarda bu şekilde çıplak yürünmeye zorlandı.

fr5.jpg
1944 yılında Paris’te teslim olan Alman askerleri

 

Fransız sokaklarında gerçekleşen karnavallar sırasında, öfkeli seyirciler kadınların yüzüne tükürdü ve onları tokatlayıp yumruk atarak şiddet uyguladı.

Birçok rapora göre, Fransa'da 1944-1946 yılları arasında hainlikle suçlanan 20 binden fazla Fransız kadın bu tür muamelelere maruz kaldı. Ayrıca, yirminci yüzyıl boyunca, İkinci Dünya Savaşı döneminde, kadınları cezalandırmak için bu yöntem birçok ülkede ortaya çıktı. Almanya'da da Aryan ırkına ait olmayan bir erkekle ya da bir mahkumla ilişkiye giren Alman kadınlara ceza vermek amacıyla saçları kazıtıldı.

Ancak birçok tarihçiye göre, saçlarının kazıtılmasının, büyük bir Cermen kabilesi olan Gotların en büyük iki kolundan biri olan (Visigoth) Vizigotlar döneminde ortaya çıktığından şüphe ediliyor.  Orta çağ boyunca, Avrupalılar kadına hakaret etmek üzere onların güzellik sembolü olan saçlarını tıraş ediyordu. Bu tür uygulama özellikle zina ile suçlanan kadınlara yapılıyordu.


Farklı kaynaklardan Independent Türkçe için derleyen: Gülbahar İbeş

DAHA FAZLA HABER OKU