ABD’de koruyucu ekipman krizi, sağlık çalışanları toplu dava açtı

Dünya’da Kovid-19’dan etkilenen ülkeler listesinde açık ara ilk sırada bulunan ABD’de sağlık çalışanları toplu dava açtı. Sağlık emekçileri, koruyucu ekipman bulamadıklarını ve risk altında çalıştıklarını iddia etti

Fotoğraf: AFP

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülke ABD oldu. Şu ana kadar 45 bin 343 hastanın hayatını kaybettiği ülkede vaka sayısı ise 819 bin 175’e ulaştı.

Salgının ülkedeki merkezi ise New York eyaleti oldu. New York 256 bin 555 vaka 19 bin 693 can kaybıyla birçok ülkeyi geride bıraktı.

Çeyrek milyon vaka sayısına ulaşan eyalette sağlık sistemi de büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Hastalar için yatak ve yoğun bakım bulmakta güçlük çeken eyaletti, sağlık çalışanları da ekipman yetersizliğinden şikayetçi.  

Salgını mücadelesinde zor şartlarda çalışan sağlık işçilerinin sendikası New York Eyaleti Hemşireler Birliği (NYSNA), eyalete ve iki hastaneye karşı dava açtığını duyurdu.

NYSNA, resmi internet sayfasında yayımladığı bildiride, sağlık çalışanlarını tehlikeli şartlarda çalıştırarak riske atan ve New York'ta ülkenin en büyük koronavirüs salgınını tetikleyen iki hastaneyi ve eyalet yönetimini dava ettiğini yazdı.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

‘Savaş bölgesi’nde çalışıyorlar

Şikayet dilekçesinde, hemşirelerin çalışma koşulları için "savaş bölgesi" tanımlaması yapılırken, New York Sağlık İdaresinin, çalışanlarına yeterli koruyucu ekipman sağlayamadığı ve Kovid-19'dan enfekte olan sağlık çalışanlarının tavsiye edilenden daha erken sürede işe döndürüldükleri iddiasına yer verildi.

Eyalet genelinde 42 bin sağlık çalışanını temsil eden NYSNA'nın İcra Direktörü Pat Kane tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı.

Her 10 hemşiremizden 7'si, Kovid-19'a maruz kaldığını bildiriyor ve çoğu hala test edilmiyor. Bu dava, hemşirelerimizi, hastalarımızı ve toplumumuzu oldukça yetersiz ve ihmalkar uygulamalardan korumak için açıldı. Bu tehlikeli uygulamaların devam etmesine izin veremeyiz.

New York County Yüksek Mahkemesi’nde açılan davaya ilişkin New York Sağlık Dairesi’nin yaptığı açıklamada ise, sağlık çalışanlarına "derinden minnettar" olunduğu, benzeri görülmemiş bir acil durumun yaşandığı şartlarda, sağlık çalışanlarına destek için gerekli her adımın atılmaya devam edileceği bildirildi. 

 

rr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

8 hemşire hayatını kaybetti

NYSNA ayrıca, Montefiore Medical Center'a karşı, Manhattan şehrindeki 3 bin kayıtlı hemşiresi adına, Manhattan Federal Mahkemesinde ve Westchester Medical Center'a karşı da Westchester kentinde kayıtlı 1600 hemşire adına Westchester Yüksek Mahkemesi’ne dava açtığını belirtti.

NYSA son olarak, Montefiore hastanesinde 150, Westchester Medical Center'da 11 hemşirenin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ve eyalet çapında 8 hemşire üyesinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, test sayısının az olmasından dolayı gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu iddia etti.

 

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

İlk toplu dava oldu

Söz konusu dava, sağlık çalışanları tarafından koronavirüs salgını ile ilgili, hastanelerin ve eyalet yönetiminin uygulamalarına karşı açılan ilk toplu dava olma özelliğini taşıyor.

New York Valisi Andrew Cuomo, pazartesi günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının Kovid-19 salgınında ön cephede mücadele verenler olarak çok yıprandığını, bir çoğunun virüse yakalandığını belirtmiş ve bu çalışanların bir an önce yüzde 50 prim ile ödüllendirilmeleri gerektiğini ifade etmişti. 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU