Amazon çalışanları, sağlıklarını riske atan çalışma koşullarına karşı greve gidiyor

Amazon yazılımcılarının ve mühendislerinin de internet üzerinden grev gerçekleştireceği aktarıldı

Evde kalma tedbirleri nedeniyle dev internet perakendecisinin hisselerinin hızla arttığı aktarıldı (AFP)

Yüzlerce Amazon çalışanının salıdan itibaren güvensiz çalışma koşullarına karşı greve gitmesinin beklendiği aktarıldı. Barron’s’un haberine göre çalışanlar aynı zamanda koronavirüs pandemisine karşı daha iyi bir korumanın sağlandığı çalışma koşulları talep ediyor. 

Pazartesi günü, Athena koalisyonu isimli işçi hakları grubunun yaptığı açıklamada, “İşçilerin korunmasına ve koronavirüs salgının ardından kamu sağlığına yönelik şirketin başarısız olmasına dair hayal kırıklığı tırmanırken, bu şu ana kadar işçilerin gerçekleştirdiği en büyük kitlesel eylem” ifadelerine yer verildi. 

Üç yüzden fazla depo çalışanın gerçekleştirdiği protesto, Amazon’un yazılımcılarının ve mühendislerinin internet üzerinden yapacağı grevden üç gün önce düzenlendi.

Dev internet perakendecisi, pandeminin başlangıcından bu yana çalışanlarını uygun biçimde koruyamadığı ve pek çok çalışanını işten çıkarması nedeniyle eleştirilerle ve protestolarla karşı karşıya.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Athena’nın açıklamasında çalışanların Kovid-19’a yakalandığı 130 depoya işaret edilerek, “Haftalardır, Amazon çalışanları tesislerdeki güvensiz çalışma koşullarına dair uyarıda bulunuyor” diye belirtildi. 

ABD’nin Michigan eyaletinin Romulus şehrindeki ikmal merkezinde çalışan Amazon çalışanı Jaylen Camp açıklamasında, “Her gün imkansız bir seçim yapmak zorundayız: güvenli olmayan işyerine gitmek ya da küresel durgunluğun ortasında maaşını kaybetme riskiyle karşılaşmak” dedi. 

Camp, “Sağlığımızı korumak için gerçek adımlar atmak yerine, Amazon savsaklamayı, yalan söylemeyi ve sesini yükseltenleri kovmayı tercih ediyor. Yılmayacağız. Bizim ve herkesin sağlığı da önemli” ifadelerini kullandı. 

Amazon iki hafta önce çalışanlarına milyonlarca maske dağıttığını, ABD ve Avrupa’daki tesislerinde ateş ölçümleri yaptığını açıklamıştı. Ancak Athena’ya göre, uygulanan bu tedbirler “sahadaki çalışanlar tarafından sürekli olarak sorgulandı.”

Depo ve lojistik merkezlerinin, virüsün yayılmasını yavaşlatma tedbirleri nedeniyle ağır bir gerginlikle karşı karşıya olduğu aktarıldı. Evde kalma uygulamaları nedeniyle Seattle merkezli perakendecinin daha önce görülmedik düzeyde talep aldığı ifade edildi. 

Krizin başlangıcından bu yana Amazon’un  hisselerinin tavan yaptığı aktarıldı. Şirket, ABD’de 175 bin yeni çalışanı işe alacağını duyurmuştu. 

 

Independent Türkçe, Barron's

DAHA FAZLA HABER OKU