Koranavirüsten ölen meslektaşlarının yasını tutan aile hekimlerinin, hastalık izinleri ücretlerinden kesiliyor

Aile hekimleri, koronavirüsten ölen meslektaşları Yavuz Kalaycı’nın yasını tutuyor. Sadece İstanbul’da 83 aile hekimi de koronavirüse yakalandı. İSTAHED Başkanı Dr. Demir, hastalandıklarında yerlerine birini bulamazlarsa ücretlerinin kesildiğini söyledi

İstanbul’da görev yapan Aile Hekimi Dr. Yavuz Kalaycı’nın koronavirüs nedeniyle ölümü kadar geride bıraktığı iki evladı için “Kızlarım küçük, sahip çıkarsınız değil mi?” mesajı da sevenlerini ve meslektaşlarını hüzne boğdu.

Meslektaşlarının yasını tutan hekimlerin başka sorunları da var.

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Kutbettin Demir, sağlık çalışanlarına malzeme gönderilmesinde geç kalındığını iddia etti. 

Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Demir, mart aylarının ortalarında yurt dışından gelenlerin yoğun bir şekilde aile hekimliklerine yönlendirildiklerini ve dernek olarak kendilerinin bu süreçte itiraz ettiklerini belirtti. 

kutbettin.jpg
Dr.Kutbettin Demir / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı

 

“Koruyucu malzeme gönderilmekte geç kalındı, gelenler kalitesizdi”

Dr. Kutbettin Demir, şunları kaydetti: 

Aile hekimlikleri yaşlılar, hamileler gibi risk gruplarının yüksek olduğu kesimlerin en çok geldiği yerler. Hastalık riski olanların aile hekimliklerine yönlendirilmesinin hatalı olacağını o dönemde Sağlık Bakanlığı’na bildirdik. Ayrıca o süreçte talep ettiğimiz koruyucu kıyafetler ya gelmemişti ya da gelenler kalitesizdi. Maalesef koruyucu malzeme gönderilmekte çok geç kalındı.

Mücadele sırasında 156 Aile hekimi çalışanı koronavirüs kaptı

Demir, emin olmamakla birlikte Kalaycı ve halen İstanbul’da bu hastalıkla mücadele eden 83 aile hekimi, 50 ebe hemşire, 23’de personel olmak üzere halen 156 aile hekimliği çalışanının bu süreçlerde Kovid-10 virüsüne kaptıklarını tahmin ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Anne babası da koronavirüsten öldü

Annesi ve babası da koronavirüse yakalandı. Önce 4 Nisan’da babasını birkaç gün sonra da annesini kaybetti. Arkadaşımız da entübe vaziyette tedavi görürken 19 Nisan sabahı kendisini kaybettik.

ailehekimleri.jpg
Aile hekimleri, sağlık hizmetinin en ön saflarında yer alıyor / Fotoğraf: AA

 

Çalışılmayan günlerin kesintisi yapılıyor

Aile hekimliklerinin kolay ulaşılabilir olabilmeleri nedeniyle hastalıklarla mücadelenin ön safında olduğunu söyleyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı: 

Buna rağmen doktorlara verileceği söylenen ödenekten faylanamadığımız gibi yönetmelik değişikliği yapılmadığından dolayı aile hekimlerinin maaşında hastalık vb gibi nedenlerle çalışmadıkları günlerde yerlerine birini bulamazlarsa ücretlerinden kesinti de sürüyor. Bu haksızlığın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU