Egzersiz yapmanın koronavirüs komplikasyonlarının kötüleşmesini engelleyebildiği keşfedildi

Bisiklet sürmenin, kürek sporunun ve aerobik türlerinin Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) diye bilinen akciğer hastalığının şiddetini azaltabileceği ifade edildi

Kısa süre önce yapılan bir çalışmada egzersizin karaciğer kanserini de önleyebileceği ifade edilmişti (Pixabay)

Yeni bir önleyici tıp çalışmasına göre koronavirüs komplikasyonlarının kötüleşmesini önlemenin en iyi yolu, düzenli egzersiz.

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi Robert M. Berne Kardiyovasküler Araştırma Merkezi'nin yöneticilerinden Zhen Yan’ın çalışmasında, solunum hastalığını önlemek için her gün 30 dakika kardiyovasküler egzersiz yapılması önerildi.

“Sonsuza kadar tecritte yaşayamayız” diyen Yan, “Düzenli egzersizin sağlığa bildiğimizden çok daha fazla yararı var. Bu ciddi solunum yolu hastalığına karşı koruma sağlaması da birçok örnekten sadece biri” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Newsweek’e konuşan Yan, bisiklet sürmenin, kürek sporunun ve aerobik türlerinin Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) diye bilinen akciğer hastalığının şiddetini azaltabileceğini veya önleyebileceğini ifade etti.

Yan, egzersiz sırasında vücutta salınan ve ARDS gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu gösterilen güçlü bir antioksidan üzerinde çalıştı. Bu antioksidan, kaslarımız tarafından doğal olarak üretiliyor ve "hücre dışı süperoksit dismutaz" (EcSOD) olarak biliniyor. Yan'ın çalışmaları egzersiz yaparken bu maddenin üretiminde artış yaşandığını ortaya koydu.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Kovid-19 yüzünden hastaneye yatırılan hastaların yüzde 20 ila 42'sinin ARDS geliştirebileceğini tahmin ediyor.

Egzersiz zihinsel sağlık için de önemli

Karantinada sıkışan dünyanın dört bir yanından insan için çevrimiçi ezgersizler yayımlayan Boksör Marty Kelly de egzersizin, salgın travmasıyla başa çıkmaya yardımcı olacağını söyledi.

Fox News’in aktardığına göre Kelly, fiziksel olarak kazanmak için önce zihinsel olarak kazanmak gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:

Güçlü kalmalıyız ve bu şeyle başa çıkmalıyız. Kendimiz ve sevdiklerimiz için zihinsel açıdan sağlam durmalıyız. Aktif kalmalıyız, yürüyüşler, çevrimiçi egzersizler, hareket etmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız.

Independent Türkçe, Newsweek, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU