HRW: Burkina Faso güvenlik güçleri, silahsız 31 kişiyi infaz etti

Şüphelilerin terörle mücadele adına düzenlenen operasyonda tutuklandıktan saatler sonra cansız bedenleri bulundu

(Reuters)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sahraaltı Afrika ülkesi Burkina Faso’da güvenlik güçlerinin 31 mahkumu infaz ettiğini öne sürerek konuyla ilgili acil soruşturma açılması çağrısı yaptı.

HRW’ye dayandırdığı haberinde AFP, iddialara göre hepsi de Fulani kabilesi mensubu erkeklerin hükümetin 9 Nisan’da düzenlediği terörle mücadele operasyonu sırasında tutuklandıktan sadece saatler sonra öldürüldüğünü belirtti.

Olayın başkent Ouagadougou’nun 200 kilometre kuzeyindeki Djibo kasabasında gerçekleştiği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HRW Sahel Bölge Direktörü Corinne Dufkat yaptığı açıklamada söz konusu terörle mücadele operasyonunun savaş suçu sayılabilecek bir noktaya geldiğini ve daha fazla vahşeti körükleyebileceğini söyledi.

Kuruluş olayla ilgili, tutuklamalara ve sonrasında kurbanların defnedilmesine şahit olan 12 kişinin de aralarında bulunduğu 17 tanıkla görüştüklerini bildirdi.

Bölge sakinleriyse Fulani kabilesinin, son zamanlarda Djibo civarında silahlı İslamcı grupların varlığı nedeniyle hedef alındığını iddia etti.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre kurbanlar aralarında pikaplar, zırhlı araçlar ve motosikletlerin de olduğu 10 askeri araçtan oluşan konvoya bindirilerek götürüldü.

Silah sesleri üzerine olay yerine giden vatandaşlar, en son güvenlik güçlerinin gözetimindeyken görülen 31 erkeğin cansız bedenini bulduklarını anlattı.

HRW’ye aktarılan bilgilere göre vurulan kişilerden bazılarının gözlerinin ya da ellerinin bağlı olduğu belirtildi.

Görgü tanıkları ayrıca, gözaltındaki kişilerin hiçbirinin silahlı olmadığını aktardı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU