Amazon koronada 24 milyar dolar kazandı: Bezos'un serveti 138 milyar dolara çıktı

Koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden alışverişlerde yaşanan patlama Amazon'un hisselerinin iyice değerlenmesiyle, kurucusu ve patronu Jeff Bezos'un servetine 24 milyar dolar daha kattı

Jeff Bezos / Fotoğraf: Reuters

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Amazon’un kurucusu ve patronu Jeff Bezos'un serveti 138 milyar dolara ulaştı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre son artışla serveti 138 milyar dolara çıkan Bezos dünyanın en zengin kişisi ünvanını iyice sağlamlaştırdı.

Amazon koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında insanlar evlerine kapanınca birden fırlayan internet üzerinden alışveriş furyasından büyük kazanç sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket talebe yetişmek için binlerce işçi alımı yaptı

Boşandığı eşine 40 milyar dolar tazminat ödeyen Bezos hala dünyanın en zengin insanı.

Şirket geçtiğimiz günlerde, artan taleple başa çıkabilmek için ilan vererek binlerce yeni insanı işe aldı.

Ne var ki Amazon aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çalışanları tarafından iş yeri-iş ortamı güvenliği ve koronavirüse karşı çalışanlarını koruma konularında eleştirilere uğradı.

Bezos'un Amazon içinde yüzde 11 hissesi var ve Salı günü itibariyle şirketin hisseleri yüzde 5,3 değer kazandı.

Jeff Bezos'un yükselişi

Bezos Amazon'u 1995 yılında ailesine ve şahsına ait 100 bin dolar civarında bir sermaye ile başlattı.

Otuz yaşında internet kullanımındaki hızlı artışa dair rakamları gördükten sonra bir bankerlik şirketindeki işinden ayrılıp bu alanda girişim yapmaya karar verdi.

DE Shaw adlı bankerlik şirketinde tanışıp evlendiği ve birlikte 4 çocuk sahibi olduğu eşi roman yazarı MacKenzie Scott Bezos'un yardımıyla girişimini başlattı.

Boşandığı eşine 38 milyar dolar verdi

Çiftin 2019 yılında medyanın yakından izlediği boşanması sırasında Jeff Bezos MacKenzie Scott'a 38 milyar dolar ödemeyi ve Amazon'un yüzde 4 hissesini vermeyi kabul etti.

2013'de yayımlanan Brad Stone'un kaleme aldığı "Her şey dükkanı: Jeff Bezos ve Amazon Çağı" başlıklı biyografisine göre, kuruluşunun üzerinden daha bir ay geçmeden Amazon, ABD'nin bütün eyaletleri ve 45 farklı ülkeden sipariş alıp iletmeye başladı.

Amazon ilk beş yılının sonunda müşterilerinin sayısını 180 binden 17 milyona çıkardı. Cirosu 511 bin dolardan 1 milyar 600 milyon dolara çıktı.

1997 yılında hisseleri halka açıldığında 54 milyon dolarlık hisse satıldı ve Bezos'u şirketi kurduğunda tek tek siparişleri paketleyen biriyken, 35 yaşına varmadan dünyanın en zenginlerinden birine dönüştürdü.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU