Azerbaycanlı gazeteci Khadija Ismayilova’nın AİHM’de açtığı dava 6 yıl sonra kabul edildi

AİHM: Gazeteci Ismayilova’nın mahremiyetine müdahale edilmiş, Devlet yeterli koruma sağlayamamıştır

Gazeteci Khadija Ismayilova, Azerbaycan devleti üst düzey yöneticileriyle ilgili yaptığı yolsuzluk haberi sonrası şantaj ve aleyhte kampanyalara maruz kaldı

Khadija Ismayilova, Radio Free Europe / Radio Liberty yayın kuruluşunun Azerbaycan’daki kolu Azadlig Radyosu’nun müdürüydü.

Bakü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, vergi kaçırma ve yolsuzluk gerekçesiyle 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Uluslararası gazeteci örgütleri serbest bırakılması yönünde kampanyalar düzenledi, Ismayilova 1,5 yıllık hapsin ardından serbest bırakıldı.

ABD lehine casuslukla da suçlanan Ismayilova, Azerbaycan'da yüksek mevkilerdekilerin karıştığı bir yolsuzluğu ortaya çıkarmasının ardından, 2012 yılında şantaja uğradı. 

Gazeteciye "Düzgün davran yoksa ününe leke sürülecek" mesajıyla beraber mahrem görüntüleri gönderildi. Ismayilova bu tehdidi kamuoyu ile paylaşınca, mahrem görüntüler internete yüklendi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 3 Mayıs 2014’te ilan ettiği “Haberin 100 Kahramanı” listesine alınan Ismayilova, kendisine yönelik iftira ve kampanyalar karşısında, 26 Eylül 2013’te  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

AİHM  başvuruyu 6 yıl sonra sonuçlandırdı 

Ismayilova, tehdit mektubu, gizli kameralar ve internete sızdırılan video nedeniyle, özel yaşamına yapılan müdahaleden devletin sorumlu olduğunu, olayların etkili soruşturulmadığını, bir gazeteci olarak ifade özgürlüğünün de ihlal edildiğini savundu. 

AİHM açılan davayı 6 yıl sonra kabul etti. Kararda Ismayilova’nın araştırmacı gazetecilik faaliyetini durdurmazsa kendisini kamu nezdinde aşağılamakla tehdit eden bir mektup aldığı, reddettiğinde ise gizli çekilmiş mahrem görüntülerinin internete konulduğu hatırlatıldı.

Evinde pek çok gizli kamera bulundu

Ülkedeki gazetelerin, davacı gazeteci aleyhinde yayınlar yaptığı belirtilen kararda şöyle denildi:

“Daha sonra başvurucu, evinin birçok yerinde gizli kameralar olduğunu fark etmiştir. Olaylarla ilgili soruşturma başlatılmış, devam eden süreçte başvurucu soruşturmanın etkisizliğinden yakınmıştır. Soruşturma makamı Nisan 2012'de bir durum raporu yayımlamış, bu raporda özel yaşamına dair unsurlara yer verildiğini öne süren başvurucu tazminat davası açmış, bu dava reddedilmiştir. Ceza soruşturmasının ise hala sonuçlanmaması nedeniyle başvurucu birçok defa ayrı şikayetlerde bulunmuştur”

Gazetecinin insanlık onuruna müdahale var

AİHM kararında, bu tür eylemlerin Ismayilova’nın insanlık onuruna müdahale oluşturduğunu belirtildi ve “Devletlerin bu tür müdahaleleri etkili bir şekilde soruşturması gerekmektedir” denildi.

Soruşturmada önemli kusurlar ve gecikmeler yaşandığı da vurgulandı.

“Bayan Ismayilova’nın tanınmış bir gazeteci olması ve devleti ciddi anlamda eleştirmesiyle kendisine karşı suç teşkil eden eylemler arasında herhangi bir bağ olup olmadığının anlaşılmasına yarayan hiçbir sorgulama yapılmamıştır. Bayan Ismayilova’nın özel hayatına dair bilgiler hükümet yanlısı olduğu iddia edilen gazetelerde ve devletin soruşturmanın durumunu içeren raporlarda da yer almıştır.”

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel hayata ve aile hayatına saygı hakkını içeren 8. maddesiyle, düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen 10. Maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

DAHA FAZLA HABER OKU