ABD Başkanı Trump: Fauci'yi kovmayacağım, onu seviyorum

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücünde yer alan Doktor Anthony Fauci'yi kovmayacağını söyledi

ABD'deki bazı anketlere göre, kamuoyu koronavirüs salgını sırasında 79 yaşındaki Doktor Anthony Fauci'ye Başkan Trump'tan daha fazla güven duyuyor (Reuters)

ABD'de Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü dün akşam Beyaz Saray'da günlük basın toplantısını yaptı.

Toplantı aşılmadık şekilde ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün Direktörü Doktor Anthony Fauci’nin konuşmasıyla başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü dile getirdiği "Virüs konusunda erken adım atılsaydı daha az kişi ölebilirdi" sözlerine ve Cumhuriyetçi Başkan Trump’la fikir ayrılığına düştüğü yönündeki söylentilere açıklık getirmeye çalışan Fauci, CNN’deki röportajda verdiği yanıtın “varsayımsal” olduğunu belirtti.

Fauci röportajda ABD’de iş yerlerinin tamamen kapatılmasına “karşı çıkıldığını” söylemiş,  bu da Trump’ın bu kararı almada isteksiz olduğu şeklinde yorumlanmıştı.  

"Başkan Trump'a bir konuda tavsiyede bulunduğumuzda bizi dinledi ve güçlü adımlar attı" açıklamasında bulunan ABD’li doktor “röportajdaki kelime seçiminin yanlış olduğunu” söyledi.

Trump’ın pazar günü #FireFauci (Fauci’yi kov) etiketini içeren bir paylaşımı retweet etmesi ABD’li doktorun görevinden alınabileceği yorumlarına neden olmuştu.

Ancak Trump toplantıdaki açıklamasında baştan beri Fauci’yle aynı noktada olduğunu söyleyerek “ Onu seviyorum. Onu kovacağımın söylendiğini duydum, onu kovmayacağım. Bence harika bir insan” dedi.

Herkesin Fauci'den "memnun olmadığını" da söyleyen Trump sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes, herkesten memnun olmuyor."

Trump basına ateş püskürdü

ABD basınının kendisi hakkında dostane olmayan haberler yaptığını savunan Trump, New York Times, CNN ve diğer basın kuruluşlarına ateş püskürdü.

Krizi yönetmede başarısız ve yavaşlıkla suçlandığı medyanın "acımasızca davrandığını" söyleyen Trump, "Sorun basının olması gerektiği gibi haber yapmaması" dedi.

Odadaki basın mensuplarına yetkililerin Trump'ın çalışmalarını övdüğü bir video klip de izleten Başkan'la CBS muhabiri Paula Reid arasında tartışma yaşandı.

ABD hükümetinin neden Şubat ayında Çin'den gelen seyahatleri kısıtladıktan sonra yeni koroanvirüse karşı hazırlanmadığını soran Reid "Hastaneleri hazırlamak ve testleri yaygınlaştırmak için bu süreyi kullanmadınız" dedi.

Muhabirin sözlerini kesen Trump ise "Rezilsin" ifadelerini kullandı. Muhabirin "Şubat ayı boyunca ne yaptınız?" sorusunu sürdürmesi üzerine Trump "Çok şey. Biliyorsun, sen sahtesin" yanıtını verdi.

Konuşmasında, "Benim yaptığım her şey doğruydu" ifadesiyle kendisini sık sık savunan Trump, "11 Ocak'a bakıyorsunuz ABD'de hiçbir ölüm ya da vaka yok. 17 Ocak haftasına bakıyorsunuz aynı şekilde. Buna rağmen ilk vakanın çıkmasının hemen ardından 31 Ocak'ta Çin'den gelenlere sınırlarımızı kapattık. Joe Biden ve Demokratlar beni ırkçılıkla suçladı. Ne yapsaydım, ortada hiçbir şey yokken, tarihindeki en iyi günlerini yaşayan ekonomimizi mi kapatsaydım?" ifadelerini kullandı.

Virüsün sıcak noktaları New York, New Jersey, Louisina ve Michigan’da hastaneye kaldırılanların azaldığına dikkati çeken Trump, "Tüm ülkede grafiklerdeki artışı azalttık. Bir istikrar yakalandı" değerlendirmesinde bulundu. 

Ülkede yapılan toplam test sayısının 3 milyonu aştığını aktaran Trump, günlük test kapasitelerinin de 150 bin civarında olduğunu belirtti.  

Trump'tan Demokrat valilere: Onayım olmadan hiçbir şey yapamazlar

Ülke ekonomisinin ne zaman normale dönebileceğine ilişkin kesin bir tarih vermekten kaçınan Trump, bu konuda kurulan bir konseyin detaylarının yakında açıklanacağını kaydetti. 

Koroanvirüsten daha az etkilenen bölgelerdeki iş yerlerinin daha erkenden açılabileceğini belirten Trump daha fazla ayrıntı vermedi. 

Pazartesi Kaliforniya, Oregon ve Washington eyaletlerinin valileri sosyal mesafe önlemlerinin azaltılması, okul ve üniversiteler ile bazı iş yerlerinin yenşden açılması konusunda kendi koordineli planlarını hazırladığını duyurmuştu.

New York, New Jersey ve diğer kuzeydoğu eyaletleri de bu konuda karar almak üzere bir konsey hazırlığında olduklarını duyurdu.

Ancak Demokrat valileri uyaran Trump kendi talimatlarına uyulması gerektiğini söyledi.

"Başkan'ın onayı olmadan hiçbir şey yapamazlar. Bir kişi ABD Başkanı olduğunda yetkisi tamdır. Valiler bunu biliyor" dedi.

CNN muhabiri Kaitlan Collins'in "Mutlak yetkinin başkanda olduğu doğru değil. Bunu kim söyledi?" sorusu üzerine Trump, "Yeter" diyerek başka bir soruya geçti. 

Trump yönetimi daha önce kısıtlamaların hafifletilmesinde olası tarihin 1 Mayıs olabileceği sinyalini vermişti.

ABD'de 580 binden fazla kovid-19 vakası bulunuyor. Bu kişilerden 25 binden fazlası yaşamını yitirdi.

 

AFP, Reuters, AA, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU