Trump’ın bulaşıcı hastalık danışmanı Fauci: ABD erken davranmış olsaydı birçok hayat kurtarılabilirdi

Fauci, Kovid-19 kaynaklı ölümleri önlemek için başlangıçta çok daha fazlasının yapılabileceğini söyledi ancak işi yönetimi eleştirmeye vardırmadı

Anthony Fauci, koronavirüsle mücadelenin başlangıçta daha farklı olabileceğini söyledi (Reuters)

Donald Trump'ın bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony Fauci'ye göre ABD, hükümet ve sağlık görevlilerinin virüsün yayılmasını kontrol altına almak için daha erken müdahale etmesiyle birlikte koronavirüs kaynaklı daha çok ölümü önleyebilirdi.

Pazar günü CNN'den Jake Tapper'a verdiği röportajda Fauci, "Demek istediğim, mantık çerçevesinde açıkça görülen şu ki devam eden bir süreciniz olsaydı ve durumu daha önce hafifletmeye başlasaydınız birçok hayatı kurtarabilirdiniz. Bu besbelli. Kimse bunu inkar etmez" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fauci, hükümet yetkililerinin, bilim insanlarının hakkında çok az güvenilir veriye sahip olduğu karmaşık bir pandemiye, bir yandan ekonomiyi durdurmaya varan diğer riskleri de tartarak verdiği karşılığa çok sert çıkmamaya dikkat çekerek "Ancak bu tür kararlara nelerin gireceği karmaşık bir mesele" dedi.

Fauci "Ama haklısınız. Demek istediğim açıkçası en başından beri her şeyi kapatmış olsaydık durum biraz farklı olabilirdi. Ama o zamanlar her şeyi kapatma konusunda çok muhalefet vardı" diye konuştu.

Pazar gün ortası itibarıyla Kovid-19'dan yaşamını yitiren Amerikalı sayısı 21 bini aştı. Yetkililer 525 binden fazla vaka bildirdi. Diğer bazı ülkelerde kişi başına ölüm ve enfeksiyon oranları daha yüksek olmakla birlikte, ABD'de her iki sayı da dünyadaki tüm ülkelerden yüksek.

Tapper, ABD'de teyit edilmiş Kovid-19 vakalarındaki artışı, bilhassa yönetimin koronavirüsü hastalığın ülke içinde ilk yayılmaya başladığı şubat ayının ortasından mart ortasına kadar geçen kritik dönemde yeterince ciddiye almamasına bağlarken, Fauci bu fikre katılmadı.

Fauci, "Bu kadar basit değil, Jake, üzgünüm, sadece 'Bütün bunlar çok geç başladığımız için oluyor' demek kadar basit değil" dedi.

Fauci, "Biraz daha erken bir şeyler yapılabilir miydi? Etkisi olur muydu? Bu besbelli. Ancak şu anda bulunduğumuz durum bir dizi faktörün sonucu: Ülkenin büyüklüğü, ülkenin heterojenliği" ifadelerini kullandı.
 


New York Times hafta sonu yer verdiği haberlerde, Fauci ve diğer sağlık yetkililerinin şubat ayının üçüncü haftası gibi erken bir zamanda Trump'a sosyal mesafe ve ekonominin kısmi olarak durdurulması gibi önleyici adımları savunmaya başlamasını tavsiye etmeye çalıştıklarını aktardı. Trump, bu adımları mart ayının ortasına kadar açıktan desteklemedi.

Bu arada Trump, yönetiminin sağlık kriziyle mücadelesine 10 üzerinden mükemmel 10 verdi ve ABD için geçen ay yapılan modellemelerde 100 bin ile 200 bin arasında öngörülen Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısını yakın zamanda yaklaşık olarak 60 bine düşürdü.

Trump, geçen hafta perşembe günü koronavirüsle ilgili günlük basın toplantısında "Kazanacağız. Bunu insanların düşündüğünden çok daha erken yapacağız" dedi. Aynı toplantıda Trump, ABD ekonomisinin güçlü bir şekilde kendini toplayacağı öngörüsünde de bulundu.

Fauci, pazar günü yaptığı açıklamada, Trump'ın ekonominin bazı kısımlarının yeniden açılması için hedeflediği 1 Mayıs tarihiyle uyuşan bir zaman dilimini gündeme getirerek ABD'nin ekonomiyi durdurma ve sosyal mesafe kısıtlamalarının bir kısmını "gelecek ay" gevşetebileceğini söyledi.

Fauci, "Ayın sonunda etrafa bakıp 'Tamam, burada güvenli ve dikkatli bir şekilde eski işleyişine döndürmeye başlayabileceğimiz herhangi bir unsur var mı?' diyebileceğimizi umuyoruz. Eğer öyleyse, yaparsın. Değilse, o zaman çaba sarfetmeye devam edersin" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU