Selvi, Erdoğan-Soylu görüşmesini yazdı: “Biraz sabır Süleyman, sabır…”

Hürriyet yazarı, Soylu'nun Erdoğan'a "Hayatımın sonuna kadar size sadık kalacağım" dediğini öne sürdü

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde de istifası kabul edilmeyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçtiğini ifade ettiği diyalogu yazdı.

Selvi, “İstifa krizi nasıl çözüldü” başlıklı köşe yazısına Soylu’nun istifa ettiği akşam yaşananları hatırlatarak başladı.

Yazının devamında Erdoğan ve Soylu arasında geçtiği öne sürülen bir diyalog yer aldı.

Köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

İletişim Başkanlığı’nın istifanın kabul edilmediğine dair açıklamasına rağmen istifa konusu kesin bir şekilde netliğe kavuşmuyor. İstifa krizini sona erdiren görüşme ise 12 Nisan’ı 13 Nisan’a bağlayan gece saat 01.30’da gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Süleyman Soylu telefonla görüşüyorlar. Soylu, kendisini onurlandıran açıklamasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyor. “Beni mahcup ettiniz” diyor. Ama “İstifa geri alındı” ya da “Bu iş nereden çıktı” şeklinde bir konuşma cereyan etmiyor. Soylu, sıkıntılarını aktarıyor. Siyasi sorumluluk almak adına istifa kararı aldığını söylüyor. “Biz siyasetçiler gelir gideriz. Önemli olan siz yıpranmayın, devletimiz bundan zarar görmesin” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Biraz sabır Süleyman, sabır” diyor. Soylu, iki yıl önce Trabzon’da istifa kararı aldığında da kendisine çok büyük destek verdiğini belirtip Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyor. “Çok sağ olun. Bize sahip çıktınız. Bizi etrafınıza topladınız. Hayatımın sonuna kadar size sadık kalacağım” diyor. Erdoğan bunları dinledikten sonra Soylu’ya çalışmalarından memnun olduğunu söylüyor. Kritik bir süreçten geçildiğini ve mücadelenin devam ettiğini anlatıyor. “Sen Bakanlar Kurulu toplantısına katıl. Ben Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklama yapacağım” diyor. Erdoğan ile Soylu arasındaki konuşma böylece sona eriyor.

“Cumhurbaşkanlığı ekibi Soylu’ya ulaşamadı”

 Hürriyet gazetesinin bir diğer yazarı Hande Fırat da aynı konu ile ilgili olarak şu satırları kaleme aldı:

Süleyman Soylu cep telefonlarını kapattı, İstanbul’a doğru yola çıktı. Kendisine bir ara Cumhurbaşkanlığı ekibi dahi ulaşamadı. Sonrasında temas kuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tanıyoruz. Normal koşullarda gitmek isteyene, üstelik kendisi ona telefonda “Kal” demiş olmasına rağmen sosyal medya yoluyla açıklama yapana bir kez daha “Kal” demesi mümkün değildir. Ancak hem geçilen özel süreç, hem sürece dair tek sorumluluğun Soylu’da olmaması, hem de Soylu’ya sosyal medyadaki yoğun destek Cumhurbaşkanı’nın kararında etkili oldu. Aslına bakarsanız destek karşısında istifayı kabul etseydi belki de kimi çevreler Erdoğan’ı sorumlu tutacaktı.

Daha sonra Soylu’ya istifasının kabul edilmeyeceği konusunda bildirim yapıldığını belirten Fırat, şu yorumu yaptı:

Fırtına geçti ama mutlaka izleri kalacaktır. Virüsten kaynaklı anlaşmazlıklar, daha kadim anlaşmazlıklar zaman zaman gerginlik ve güven sorunu yaratabilecektir. Parti içinde sorulan sorulara gelecek olursak... “Neden şimdi istifa etmeye kalktı? Arkasındaki desteği mi görmek istedi? Virüsten sonra ne olur?”

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU