Merkür yolundaki uzay aracı, koronavirüsle savaşan Dünya’nın siyah beyaz görüntülerini yolladı

“Uzaydan çekilen bu selfie’ler pek çoğumuz için en sıkıntılı ve en belirsiz dönemlerinden birini yaşayan, hepimizin ortak yurdu gezegenimizi gösteriyor”

Dünya yeni tip koronavirüsün neden olduğu pandemiyle mücadele ederken, Merkür’ü hedefleyen uzay aracı, uzun ve dolambaçlı yolunda Dünya etrafındaki tek manevrasını gerçekleştirdi. Uzay aracı bu manevrayı tamamlarken, gezegenin ıssız fotoğraflarını çekti.

1,5 yıl önce Avrupa ve Japonya uzay ajanslarının ortak çabasıyla fırlatılan BepiColombo, Dünya’nın sadece 12 bin 700 kilometre yakınından geçti. En büyük yaklaşma Atlas Okyanusu’nun güneyinde yaşanırken Şili’deki teleskoplar hız kazanan uzay aracını kısa süreliğine görüntülemeyi başardı.

Phys.org’un haberine göre, Dünya’nın uyguladığı yerçekimi Merkür sondasını yavaşlattı ve Güneş’e daha yakın bir rotaya soktu.

Böylelikle uzay aracı, Merkür’e gerçekleştirdiği 7 yıllık yolculukta yapması planlanan 9 yerçekimsel sapandan ilkini gerçekleştirmiş oldu. Yerçekimsel sapan, gezegen ya da doğal uyduların kütleçekiminden yararlanarak, uzay araçlarının yönünün az enerji harcanarak değiştirilmesini sağlayan bir uzay manevrasına deniyor.

2025’te Merkür’e ulaşması planlanan BepiColombo, iki kez Venüs ve 6 kez de Merkür’ün kendi yörüngesinde benzer manevralar gerçekleştirecek. Bir sonraki yakın geçişi ekim ayında Venüs’te olacak.

 

mercurybound.jpg
(ESA / JAXA)

 

Uzay aracı, ana gezegeninden çevresinden ayrılırken Dünya’nın siyah-beyaz fotoğraflarını çekti. Uzay aracı 3 GoPro (aksiyon kamerası) tipi kamera barındırıyor.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bilim yetkililerinden Gunther Hasinger, Twitter üzerinden şunları yazdı:

Uzaydan çekilen bu selfie’ler pek çoğumuz için en sıkıntılı, en belirsiz dönemlerinden birini yaşayan, hepimizin ortak yurdu gezegenimizi gösteriyor ve uzay için ne denli küçük olduğumuzu hissettiriyor.

Uzay ajansının Almanya’da konuşlanan kontrol merkezi, koronavirüs pandemisi nedeniyle cuma günkü işlemi çok az çalışanla gerçekleştirdi. BepiColombo’nun yakın geçişini takip eden yer kontrol çalışanları, birbirilerinden uzak oturdu. Yakın geçiş sırasında toplanan veriler daha sonra uzay aracının bilimsel ölçüm cihazlarının kalibrasyonu için kullanılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, Merkür yörüngesine ulaşılması sonrasında birbirinden ayrılacak Avrupa ve Japonya orbiterlerinin gezegen yörüngesinde ayrı ayrı dolanmaya başlamasıyla birlikte Güneş rüzgarlarının kavurduğu gezegenin kökenleri ve kimyasal bileşimiyle ilgili daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

Merkür, Güneş Sistemi’nin katı yüzeye sahip 4 gezegeninden son keşfedileni. Ay’dan biraz daha büyük olan gezegen, Güneş etrafındaki bir turunu sadece 88 günde tamamlıyor.

Uzay aracı ismini, Merkür’e yapılacak yolculukta gezegenlere yakın geçiş manevralarını kullanmayı tasarlayan ve 1984’te hayatını kaybeden, İtalyan matematikçi ve mühendis Giuseppe "Bepi" Colombo’dan alıyor.

Independent Türkçe, Phys.org

 

Derleyen: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU