Amerikan Merkez Bankası’ndan 2,3 trilyon dolarlık ilave kredi paketi

ABD Merkez Bankası’nın 2,3 trilyon dolarlık ek kredi paketi eyaletler ve yerel yönetimlerin 500 milyar dolarlık kısa vadeli borçlanmasını ve 600 milyar dolarlık şirket borçlanmasını kapsıyor

Fotoğraf: AP

ABD Merkez Bankası, hane halkları ve tüm ölçekteki işletmeler ile yerel yönetimlere verilecek desteklerin detaylarını açıkladı 

ABD Merkez Bankası (Fed), koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini desteklemek için 2,3 trilyon dolara kadar kredi sağlayacak ilave eylem kararı aldı.

Açıklamada, hane halkına, tüm ölçekteki işletmelere, yerel yönetimlere ve tahviller yoluyla piyasalara verilecek desteklerin detayları açıklandı. 

Buna göre geliri 2,5 milyar dolardan az ya da 10 bin kişiye kadar çalışanı olan şirketlere 4 yıl vadeli kredi sağlanması için bankalarla iş birliği yapılacak. Anapara ve faiz ödemeleri bir yıl ertelenecek. 

Eyaletler ve yerel yönetimlere 500 milyar dolara kadar kredi sağlanacağının aktarıldığı açıklamada, hazinenin bunun için Fed'e 35 milyar dolarlık kredi koruması sağlayacağı bildirildi. 

Küçük ve orta ölçekteki işletmelere kredi akışı sağlanması için 600 milyar dolara varan kredi alımının yapılacağının belirtildiği açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı'nın 75 milyar dolarlık öz kaynak sağlayacağı aktarıldı. 

ABD’de “Main Street” (ana cadde) tabiriyle de anılan tüketiciler ve küçük işletme sahiplerine verilecek krediler 1 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında değişecek. 

Fed, hane halkı ve işletmeler için genişlettiği üç kredi kanalının 850 milyar liralık bir desteği hedeflediğini açıkladı. 

Değerlendirmede görüşlerine yer verilen Fed Başkanı Jerome Powell, "Fed'in rolü, bu kısıtlı ekonomik faaliyet döneminde, olabildiğince rahatlama ve istikrar sağlamaktır ve bugünkü eylemlerimiz nihai iyileşmenin mümkün olduğunca güçlü olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.
 

Jerome Powell
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell/ Fotoğraf: Reuters


“Fed gücünü harcamıyor, borç veriyor”

Fed’in yeni paketinin açıklanmasından sonra Brookings Enstitüsü’nün online etkinliğinde konuşan Powell, Merkez Bankası’nın yalnızca borç verdiğini ve gücünü harcamadığını söyledi. 

Powell, ABD para otoritesinin kredilerinin teminatlı olduğunu vurgulayarak geri ödenmesinin beklendiğinin altını çizdi. 

İkinci çeyrekte çok zayıf bir ABD ekonomisi beklediğini söyleyen Powell, salgının yavaşlamasının ardından ekonomideki toparlanmanın oldukça hızlı olacağını ifade etti. Powell, toparlanmanın 2020’nin ikinci yarısında gözlemlenebileceğini vurguladı. 

Ödenemeyen kredilerle ilgili de konuşan Jerome Powell, “Bankaların temettülerini askıya almalarına gerek yok” diyerek banka sermayelerinin iyi durumda olduğunu, mortgage hizmet sağlayıcılarının durumunu dikkatle izlediklerini sözlerine ekledi.
 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU