Suriye’de "Aşiretler Meclisi" başkanlık divanını seçti

Türkiye’nin desteğiyle kurulan Suriye Aşiretler Meclisi yeni yönetimini belirledi. Meclisin hedefi ülkedeki tüm aşiretleri tek çatı altında toplamak. Yeni bir güç merkezi haline gelmesi planlanan meclisin bir askeri güce sahip olduğu da iddia ediliyor

Suriye'nin birçok bölgesinden çok sayıda aşiret lideri, ülkenin sınır kenti Azez'de biraraya geldi (Fotoğraf: Independent Türkçe)

Kilis’ten Suriye’ye açılan Öncüpınar Sınır Kapısı’nın tam karşısındaki Azez bölgesi, bir süre önceye kadar IŞİD ve YPG’nin de hakim olmak istediği stratejik bir yerleşim birimi.

Afrin ve çevresindeki YPG varlığına karşı geçtiğimiz yıl yapılan Zeytin Dalı Hareketı’nın başlangıç noktalarından biri olan Azez şu anda Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinin kontrolünde. Kentte Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup askerler ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı polisler de görev yapıyor. 

2012 yılında ÖSO ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Azez aynı zamanda silahlı muhaliflerin ilk ele geçirdiği büyük ilçelerden biri. 

Türkiye'den açık destek

Suriye’deki İç Savaş’ta kritik bir kavşakta duran Azez şimdi aşiretler arasındaki birliğin sağlanması için yürütülen çabaların da merkezi konumunda.

Aşiret ilişkilerinin güçlü olduğu Suriye’nin kırsal bölgelerinden gelen 150 aşiretin temsilcisi geçtiğimiz Ağustos ayında Azez’de “Aşiretler Meclisi” adı altında bir oluşum kurdu.

Aşiretler arasında büyük bir siyasi ve askeri ağırlık merkezi haline gelmesi planlanan Aşiretler Meclisi’nin bir sayısı binlerle ifade edilen silahlı bir güç kurmak için harekete geçtiği de iddia ediliyor.

Meclisin lideri Akidat reisi

Aşiretler Meclisi’ni Türkiye Dışişleri de destekliyor. Aşiretleri bir araya getirmek ve toplantı öncesi temasları sağlamak büyük oranda Türkiye’nin üzerine düştü.

Aşiret Meclisi’nin başkanlığını mensupları Türkiye’den Ürdün’e kadar ulaşan Akidat aşiretinin lideri Rami Doş yürütüyor. Suriyeli muhaliflerin çatı yapılanması olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da Aşiretler Meclisi’ne tam destek veriyor. 

Independent Türkçe’ye bilgi veren meclis yetkilileri, “nihai hedeflerinin Suriye’deki tüm aşiretleri temsil edecek sayıya ulaşmak” olarak açıklıyor. 

Meclis yönetimi kuruldu

Suriyeli Arap, Kürt, Türkmen ve Süryani aşiretlerini tek çatı altında toplamaya çalışan bu meclise bugün yeni katılımlar yaşandı.

Yeni katılımlarla birlikte, Aşiretler Meclisi’ni yönetecek yeni yönetim kurulu için de bir seçim gerçekleştirildi.

Azez’deki Siccu bölgesinde yapılan seçimlerde, meclisi yönetecek “Heyet-i Riyase” adı altındaki 35 kişilik başkanlık divanı kuruldu. Arap, Kürt, Türkmen ve Süryani aşiretlerin temsilcileri de mecliste temsil ediliyor.

Deklerasyonda "toprak bütünlüğü" vurgusu

Seçimin ardından başkanlık heyeti kuruluş deklarasyonu açıklandı. Deklarasyonda, Suriye’nin çeşitli bölgelerinden Suriye kabile ve aşiret mensuplarının bu meclisi desteklediği söylenirken, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olunduğu vurgulandı. 
Deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı:

“Katılımcılar, Suriye’nin dört bir tarafında bulunan bütün aşiret ve kabile mensuplarını meclisin çatısı altına gelmesi için çağrıda bulunmuşlardır. Bu çağrı meclisin politikası ve sosyal yapısıdır. Özellikle de ortak düşman ve terörist PKK ve PYD bölücü örgütlerinin altında kötü şartlarda acı çeken Fırat’ın doğusundaki aşiret ve kabile mensuplarını davet etmişlerdir. Toplantıya katılanlar son olarak gelecekte karşılaşılabilecek zorluklara karşı bir duvarın tuğla taşları gibi idari düzenin sağlanmasının önemine dikkat çekmişlerdir. Toplumsal barışın sağlamlaştırılmasında ve kabile ve aşiret bağlarının güçlendirilmesinde mamafih Suriye toplumunda istikrar unsurlarının sağlamlaştırılmasında ve sosyal dokunun korunması için Suriye toplumunun oluşumları ile etkili iletişim kurulmasında meclisin adımlarını sıklaştırarak çalışması konusunda hemfikir olmuşlardır.” 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU