Din İşleri Yüksek Kurulu: Kovid-19’dan vefat edenler, gerekli tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanmalı, kefenlenmeli ve defnedilmeli

Önceki fetvasında zaruri durumlarda salgın hastalıktan vefat edenlerin tabutla gömülmesinin caiz olabileceğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ile yeniden görüştüklerini söyleyerek yeni bir fetva yayımladı

6 Nisan'da çekilen fotoğrafta hastane önünde bekleyen cenaze araçları görülüyor. Fotoğraf: Ümit Bektaş/Reuters 

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 22 Mart 2020’de yayınladığı “Salgın Hastalık Durumunda Cenaze Namazı ve Defin İşlemleri” konulu fetvasın ardından yeni bir açıklama yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

22 Mart’taki fetvasında salgın hastalıktan yaşamını yitirenlerin cenazelerine zaruri durumlarda, uzaktan su tutulmasının ve tabutla gömülmesinin caiz olduğunu belirten Din İşleri Yüksek Kurulu, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndan yeni bir görüş aldıklarını aktardı. 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 3 Nisan 2020 tarihli yanıtında Bilim Kurulu’nun konuyu tartıştığı ve Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazelerine diğer enfeksiyon hastalıklarından vefat edenlerden farklı bir uygulama yapmaya gerek olmadığı kararına vardığını belirtti. 

“Son dönemde, fetvadaki aslî hükmün dikkate alınmadığı, bunun yerine zarurete istinaden verilen hükümler çerçevesinde cenaze işlemlerinin gerçekleştirildiği yönünde Kurulumuza şikâyetler ulaşmıştır” diyen Din İşleri Yüksek Kurulu şöyle devam etti: 

Bu itibarla, din kardeşlerimize karşı dini olarak son vazifemizi yaptığımız unutulmadan Kovid-19 sebebiyle vefat edenlerin cenazelerinin Kurulumuzun asli fetvası doğrultusunda koruyucu tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi farz-ı kifâyedir.

Gerekli koruyucu kıyafet, teknik ekipman ve ehil gassalların bulunmadığı yerlerdeki cenazelerin de bu imkânların bulunduğu gasilhanelere nakledilerek bu dinî sorumluluğun usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ilgililer tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır.  


Önceki vetfada ne deniyordu?

22 Mart tarihli fetvada hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerektiği vurgulanmıştı. Ancak istisnalar da belirtilmişti: 

Alınacak bütün bu tedbirlere rağmen cenaze yıkandığı ve usulünce kefenlendiği takdirde bu hastalığın başkalarına da sirayet etme tehlikesi varsa:

1. Uzaktan cenaze üzerine su tutularak veya serpilerek yıkama işlemi gerçekleştirilir.

2. Bu uygulamanın da riskli olduğu durumlarda yetkililerin de talimatlarına uyularak koruyucu kıyafetlerle cenazeye teyemmüm aldırılır. 

3. Cenazeye teyemmüm yaptırılmasının da hastalığın bulaşması açısından riskli olduğu hallerde zaruret sebebiyle teyemmüm de terkedilir ve o haliyle namazı kılınarak defni sağlanır. 

Cenazelerin, geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU