Avrupa'dan Afrika'ya Kovid-19'a karşı ön cephede mücadele veren sağlık çalışanları koşulları protesto ediyor

Kovid-19 salgını sırasında Yunanistan'da yüzlerce çalışanı çalışma koşullarını protesto etti. Pakistan'da doktorlar greve giderken, Zimbabve'de de koruyucu ekipman sağlanmadığı gerekçesiyle doktorlar hükümeti dava etti

Yunanistan'da sağlık çalışanları Kovid-19 salgınında ülkedeki sağlık sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek için birden fazla hastanede eylem yaptı (AP)

Yunanistan’da yüzlerce sağlık çalışanı yeni tip koronavirüs salgını sırasındaki çalışma koşullarını, devlet hastanelerindeki ekipman ve personel eksikliğini protesto etti.

 Kamu hastaneleri doktorları sendikasının 7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde bir dizi kentteki hastanede yaptığı gösterilerde, sağlık çalışanları “Yüzü örtülü ağızların sesi var" dövizleri taşıdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atina’daki Evangelismos hastanesindeki eylemde sağlık çalışanları,  personel alımı, hastane ekipmanı ve Kovid-19 test kiti talep etti.

AFP’nin haberine göre eylemden önce hastane bahçesine girmeye çalışan polis eylemcilerce engellendi. Yunanistan devlet televizyonu ERT’nin haberine göre Yunanistan’ın orta kesimindeki Larissa şehrindeki en büyük hastanelerden birinde de benzer bir eylem yapıldı.

Atina’nın güneyindeki Voula hastanesindeki doktor sendikasının başkanı Despina Tossonidou, koronavirüs krizi sırasında personel alımının yanı sıra kamudaki eksiklerin giderilmesi için özel kliniklerdeki yoğun bakım ünitelerine el konulması gerektiğini söyledi.

Yunanistan’daki sağlık sektörü 2010-2018 finansal krizi ve kemer sıkma önlemleri nedeniyle sert darbe almıştı. Hükümet salgınla mücadele kapsamında kliniklere 30 milyon euro (yaklaşık 220 milyon TL) yardım önermiş ayrıca kısa vadeli olarak 2 bin doktor ve 2 bin hemşire işe alacağını duyurmuştu.

Ancak Tossonidou’ya göre önlemler yeterli değil. Tossonidou “Hastane sisteminin 30 bin ek doktora ihtiyacı var. Şu anda Kovid-19 testlerinin çoğu özel hastanelerde 150 euro (yaklaşık bin TL) ile 300 euro (yaklaşık 2 bin TL) arasında bir fiyata yapılıyor” dedi. 

10,7 milyon nüfuslu Yunanistan’da resmi rakamlara göre 1755 Kovid-19 vakası görüldü, 81 kişi hayatını kaybetti.
 


Pakistan'da doktorlar greve gitti

Pakistan'ın Ketta kentindeki iki hastanede de doktorlar koronavirüs salgınında hükümetin söz verdiği koruyucu ekipmanları sağlamadığını açıklayarak greve gitti.

Pazartesi günü yüzlerce polis ve hastabakıcı kentte aynı nedenle eylem yapmış ancak eyleme müdahale eden polis, tecrit uygulamasındaki toplanma yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle en az 30 doktoru gözaltına almıştı. 

Gözaltına alınan doktorlardan Hanif Luni, Reuters'e yaptığı açıklamada "Doktor ve hastabakıcılarımızı korumak amacıyla grevdeyiz" dedi.

Luni grevin Belucistan eyaletindeki diğer bölgelere de sıçradığını ifade etti. 

Belucistan eyaleti sağlık departmanından Dr Wasim Baig de bölgede yeni koronavirüsten enfekte olan 14 doktor ve 10 sağlık çalışanı olduğunu aktardı.

Eyalet yetkilileriyse koronavirüs hastalarıyla ilgilnen doktorlara koruyucu ekipman verildiğini, greve giden doktorların bu hastalara bakmadığını iddia etti. 

Pakistan'da yaklaşık 4 bin Kovid-19 vakası görülmüş, 54 kişinin de hastalık nedeniyle öldüğü açıklanmıştı. 

Zimbabve'de doktorlar hükümeti dava etti

Afrika ülkesi Zimbabve'de de doktorlar devlet hastaneleri ve sağlık çalışanlarını koronavirüsten korumakta yetersiz kaldığı gerekçesiyle dava etti.

Yüksek Mahkeme'ye Zimbabve İnsan Hakları İçin Tabipler Birliği (ZADHR) tarafından sunulan dava dilekçesinde hükümetin "hemşire,hemşire yardımcıları ve eczacılar dahil, ülke genelindeki sağlık çalışanlarının uygun şekilde korunmasını sağlayacak önlemleri hayata geçirmekte başarısız kaldığı" ifade edildi.

Suni solunum cihazı, oksijen tankı, koruyucu kıyafet ve N95 maskeleri konusunda "büyük eksiklik" olduğunu ifade eden doktorlar ayrıca ülkedeki karantina ve izolasyon tesislerinin az olduğunu, bu tesislerden sadece başkent Harare ve Bulawayo kentinde bulunduğunu aktardı. 

Ülkedeki doktor ve hemşireler Kovid-19 hastalarının bakımında ihtiyaç duyulan koruyucu kıyafet eksikliği nedeniyle geçen ay iş bırakma eylemi de yapmıştı.

Zimbabve'de resmi rakamlara göre sadece 10 Kovid-19 vakası görüldü, bir kişi de hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 

 

AFP, AP
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU