“ABD’nin Suriye stratejisinde bir değişiklik yok” 

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Abdulbasıt Hemo, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin tamamen teknik bir mesele olduğunu, temel stratejisinde bir değişiklik meydana gelmediğini söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn ile geçen Pazartesi İstanbul’da bir araya gelen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Abdurrahman Mustafa başkanlığındaki heyetin içinde yer alan SMDK Başkan Yardımcısı Abdulbasıt Hemo, toplantının içeriği ve detaylarını Independent Türkçe’ye anlattı.

“Kuzey Suriye’de yaşayan halka kendini yönetme fırsatı verilmeli”  

Amerikalı heyetle görüşmelerinde SMDK’lı birkaç yetkilinin bulunduğunu ve ABD tarafının daha çok kendilerini dinlediğini aktaran Hemo, Suriye’den asker çekme meselesinin teknik bir detay olduğunu ve bunun ABD'nin Suriye özelinde Ortadoğu stratejisinden vazgeçtiği anlamı taşımadığını söyledi. 

Görüşmede, Amerika’nın Suriye’den çekilme kararı, güvenli bölge, siyasi süreç, İdlib ve Suriye konulu toplantıların yanı sıra bölge ülkelerin rolünün konuşulduğunu anlatan Hemo, “Kuzey Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Süryani ve diğer halkların barış içinde kendilerini yönetmeleri için fırsat verilmesi talebini ilettik. Bölgenin Rusya, Şam yönetimi ve İran gibi güçlerin saldırılarına maruz kalmaması için mültecilerin evlerine geri dönmesi ve oluşan boşluğun Amerika’nın da içinde olduğu uluslararası güçler tarafından doldurulması gerektiğini aktardık” dedi.

 

“ABD HTŞ'nin ilerleyişi konusunda endişeli”

Gelecekte benzer görüşmelerin olacağını ve toplantıda Roj Peşmergelerin dönüşünün de gündeme geldiğini söyleyen SMDK’lı yetkili, “Roj Peşmergelerin NATO ve Uluslararası Koalisyon güçleri tarafından eğitildiğini, Suriye halkının bir parçası olduğunu, Kobani’de olduğunu gibi bölgenin barış ve güvenliğinde önemli bir rol üstlenebileceğini söyledim. Anladığım kadarıyla Amerikalılar da Peşmergenin dönüşüne sıcak bakıyor. Çünkü Türkiye gibi diğer bölge ülkeleri de onların dönüşüne karşı çıkmaz” görüşlerini paylaştı.

Hemo, ABD'nin Heyet Tahrir Şam’ın İdlib’teki son ilerleyişini endişeyle takip ettiğini aktardı ve şunları söyledi:

“Bölgede olabilecek çatışmaların önünün alınması için kendilerinin de olduğu koalisyon güçlerinin aktif rol almasını talep ettik. Amerika, Türkiye ve diğer devletlerin onayıyla Kuzey Suriye’de kurulacak güvenli bölge hem ülkeye barışın tesisinde hem de siyasi süreçte olumlu rol oynar. Güney Suriye’ye de model olur. İran ve Rusya gibi ülkelerin siyasi sürecin Şam yönetiminin kontrolünde olması için gayret sarfettiklerini ancak sürecin Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Koalisyonun kontrolünde çözülmesini istediğimizi söyledik.”

 

 

SDG komutanı ABD’den hava desteği istedi

Amerikalı heyetin SMDK’lı heyetle İstanbul’da bir araya geldiği gün, Uluslararası Koalisyonun Suriye Danışmanı Wilham Robak başkanlığındaki ABD’li başka bir heyet Kobani’deki ABD askeri üssünde Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel de, Suriye'de ABD’ye ait bir hava üssünde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobane ile bir araya gelmişti. Amerikan medyasına göre DSG komutanı Mazlum Kobane, Votel’den hava desteği yanı sıra bin ile bin 500 arasında koalisyon askerinin IŞİD'le mücadele için Suriye'de kalmasını ve Washington'un bölgeden çekilme planlarını kısmen de olsa durdurmasını istedi.

Öte yandan Uluslararası Koalisyon Güçleri Komutanı Korgeneral Paul LaCamera geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bizim partnerimiz olmaya devam ettikleri sürece DSG üyelerini eğitmeye ve silahlandırmaya devam edeceğiz. ABD'nin artık ilişki içinde olmadığı Esad yönetimine ya da Ruslara yönelmesi halinde partnerlik sona erecek” diyerek DSG'yi uyarmıştı.
 
 

DAHA FAZLA HABER OKU