Sıtma ilacı krizi: Trump, Modi’yi telefonda tehdit etti, ihracat yasağı saatler içinde hafifletildi

Yeni Delhi, önceliği komşularına ve çoktan bu ilaçtan sipariş vermiş ülkelere tanıyacak

Koronavirüs tedavisi için bazı ilaçların adı geçerken, dünya genelinde aşı çalışmaları da sürüyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tedavisi için “çığır açıcı” olarak nitelendirdiği sıtma ilacına ülkesinden de itirazlar yükselmesine rağmen bu ürünün tedariki için bizzat devreye girdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi telefonla arayan Trump, Yeni Delhi’den ihracat yasağı koyduğu hidroksiklorokin ilacını tedarik edilmesini istedi; talebinin geri çevrilmesi halinde de iki ülke arasında çözüme kavuşturulmamış ticaret anlaşmalarını hatırlatarak “misillemede bulunmakla” tehdit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray’daki günlük briefing sırasında bu meseleden bahseden Trump, “Malzemelerimizin gönderilmesine izin verirseniz memnuniyet duyarız dedim. İzin vermezlerse de elbette bunun bir misillemesi olacaktır. Hem neden olmasın ki?” dedi.

Hindustan Times’ın gelişmeyle ilgili aktardığı habere göre Modi de Amerikalı lidere “ülkesinin elinden gelen her şeyi yapacağını” söyledi.

Bu görüşmeden saatler sonra Yeni Delhi yönetiminin ilaç üzerindeki mevcut ihracat yasağını kısmen kaldırdığı haberi geldi.

Hindistan’ın yasağı hafifleterek söz konusu ürünü mevcut siparişleri karşılama ve komşu ülkelerin ihtiyaçlarını giderme önceliğiyle göndereceği belirtildi.

Gelişmeyle ilgili bilgi sahibi kaynakların haber sitesine yaptığı açıklamaya göre hidroksiklorokin ve paracetamol ilaçlarına dair diğer ülkelerden yapılmış siparişlerin içeride tüm yerli ihtiyaçların giderilmesinin ardından tamamlanacağı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı da bahsi geçen iki ilacın, bu konuda Hindistan’a bel bağlamış tüm komşu ülkelere “uygun miktarlarda” dağıtılacağını ifade etti.

The Print sitesine göre bu karar, Hindistan'a son birkaç hafta içinde ABD, Brezilya, İspanya, Fransa, Almanya, İsrail, Birleşik Krallık ve Avustralya’nın yanı sıra Körfez ülkelerinin de aralarında bulunduğu bazı bölgelerden gelen bütün siparişleri karşılayacağı anlamına geliyor.
 


Öte yandan cumartesi Beyaz Saray'da bir araya gelen Kovid-19’la Mücadele Görev Gücü üyeleri arasında Trump'ın son günlerde sıklıkla bahsettiği hidroksiklorokin konusunda ciddi bir tartışma yaşanmıştı. 

Axios internet sitesinin haberine göre Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro, söz konusu toplantıda Trump'ın ilacın Kovid-19 tedavisinde olumlu sonuç verdiğine dair açıklamalarını destekleyecek bir araştırma dosyasını gündeme getirmiş ve ABD'nin bu ilacı stoklayarak salgın bölgelerine dağıtmasının da doğru bir karar olduğunu savunmuştu.

Ancak Görev Gücü'nün önemli üyelerinden Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Doktor Anthony Fauci ise ilaca yönelik araştırmaların yetersiz olduğunu belirterek Beyaz Saray'ın daha temkinli bir üslup takınması gerektiğini vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe, Hindustan Times, The Print, AA

DAHA FAZLA HABER OKU