İflas eden Ulusoy'un isim hakkını alan "Ulusoy" da iflas etti

2017'de iflas eden Ulusoy Seyahat'in isim hakkını alan Ulusoy Ulaşım hakkında iflas kararı verildi

Fotoğraf: Twitter/@ulusoyturizmTR

82 yıllık ulaşım devi Ulusoy Seyahat’in 2017’deki iflasından hemen önce “isim ve marka iznini” alan Ulusoy Ulaşım da “selefiyle” aynı kaderi paylaşarak iflas etti. 

Ulusoy Ulaşım’ın yaşadığı finansal sıkıntıların ardından mahkeme, kasım ayında konkordato ve üç aylık mühlet kararı vermişti. 

Sürenin dolmasının ardından hakkında “iflas” kararı verilen şirketin avukatı “kesin mühlet” talebinde bulunduysa da kabul edilmedi. 

Bir devrin sonu 

1937 yılında Of - Trabzon arasında yerel bir yolcu ve yük taşıma şirketi olarak Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy tarafından kurulan şirket, yıllar içerisinde Ulusoy Holding çatısı altında Türkiye’nin en önemli markalarından biri haline geldi. 

9 Temmuz 2008 tarihli protokol ile holdingin mal varlıkları üç kardeş Yılmaz, Cemal ve Saffet Ulusoy arasında pay edildi. 

Paylaşımın arından tüm otobüs grubu ile marka kullanım hakkı Saffet Ulusoy’a düştü. Protokolde ayrıca 'Ulusoy' markasının başka kişi ya da kurumlara devredilemeyeceği kararlaştırıldı.

Saffet Ulusoy’un 2012’de vefat etmesinin ardından mirası eşi Nuriye Ulusoy, kızları Selma, Berrin, Sevim, Sevilay ve oğlu Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski başkanı Haluk Ulusoy'a kaldı. 

2016 yılına gelindiğinde Sevim Ulusoy, iş adamları Murat Teksöz ve Emre Baştuğ tarafından kurulan Ulusoy Ulaşım Petrol Sanayi Şirketi'ne “Ulusoy markası adını kullanarak bilet sattığı, markayı izinsiz kullandığı” iddiası ile dava açtı. 

Ulusoy’un avukatı Ahmet Akgüloğlu, o dönem yaptığı açıklamada "Davalı şirkete markanın kullanım hakkı ile ilgili verilmiş herhangi bir izin, yetki ve onay olmamasına rağmen bu şirketin markayı sanki kendine aitmiş gibi kullanması kanuna aykırıdır" demişti. 

Ancak Sevim Ulusoy karşı çıksa da Ulusoy Ailesi’ne ait Ulusoy Seyahat’in  “isim hakkı” finansal sıkıntıların aşılamamasıyla bir süre sonra Ulusoy Ulaşım’a devredildi. 

Ulusoy Seyahat için 15 Haziran 2017’de iflas kararı açıklandı. Şirket o dönem 65 milyon 250 bin Türk Lirası değerinde tasfiye sürecine girdi. 

Sonraki bir yılda Ulusoy Ulaşım için de işler iyiye gitmedi. 

Anadolu Birinci Asliye Ticaret Mahkemesi, 23 Kasım 2018’de Ulusoy Ulaşım Petrol San. Tic. A.Ş için konkordato kararı verdi. Mahkeme, şirkete toparlanması için üç aylık geçici mühlet verilmişti. 

Mahkeme, Ulusoy Ulaşım'ın kesin mühlet talebini de reddederek, şirketin 20 Şubat 2019 itibarıyla iflasına karar verdi. 

Bir ayda ikinci büyük iflas 

Ulaşım sektöründe 57 yıldır faaliyet gösteren Pamukkale Turizm de ocak ayında iflas etmişti. 

Bir süredir mali sıkıntı içindeki firma, 27 Ekim’de konkordato talebinde bulunmuş, İzmir Birinci Asliye Mahkemesi de durumun gözden geçirilmesi ve konkordatoya itirazlar için üç aylık bir süre vermişti. 

İncelemelerini tamamlayan mahkeme, Pamukkale’nin ticari faaliyetlerini sürdüremeyeceğine hükmederek konkordato talebini reddetti ve iflas kararı verdi.

DAHA FAZLA HABER OKU