İngiliz hükümeti IŞİD gelini Şamima Begüm’ü vatandaşlıktan çıkardı

The Independent’a konuşan Bangladeş kökenli Begüm’ün avukatı, genç kadının hiçbir zaman Bangladeş pasaportunun olmadığını söyledi

Şamima Begüm'e vatandaşlıktan çıkarılma kararı İçişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından tebliğ edilirken

İngiliz hükümetinin, akıbeti haftalardır tartışma konusu olan IŞİD üyesi Şamima Begüm’ü vatandaşlıktan çıkardığı belirtildi.

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace daha önceki açıklamalarında IŞİD destekçisi genç kadının bir İngiliz vatandaşı olarak Suriye’den ülkesine geri dönme hakkı olduğunu söylemişti. İngiltere Adalet Bakanı David Gauke da Begüm’ün vatansız bırakılamayacağını savunmuştu.

Ancak ITV televizyonu, içişleri Bakanlığı kaynaklı bir mektuba dayanarak İçişleri Bakanı Sajid Javid’in genç kadının “İngiliz vatandaşlığından çıkarılması” talimatını verdiğini duyurdu.

Begüm’ün annesine hitaben yazılan ve kararın “genç kızlarının içinde bulunduğu şartlar ışığında” alındığı belirtilen mektupta, “İçişleri bakanının kararının, temyiz hakkı ile birlikte Begüm’ün dikkatine sunulmasını sağlayabilirseniz çok minnettar olurum” ifadelerine yer verildi.

Begüm ailesinin avukatı Tasnime Akunjee konuyla ilgili The Independent’a yaptığı açıklamada, Bangladeş kökenli genç kadının her zaman bir İngiliz vatandaşı olduğunu ve “hiçbir zaman Bangladeş pasaportu taşımadığını” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akunjee, Bangladeş yasalarının yabancı sakinlerine aileleriyle birlikte vatandaşlık sunmasına rağmen Dakka hükümetinin “Begüm’ün kim olduğunu bilmediğini” ifade etti.

İngiliz yönetiminin Begüm’ün birkaç günlük oğlunu da vatansız bıraktığını söyleyen Akunjee, bu nedenle hem annenin hem de bebeğinin Suriye’deki gözaltı merkezinde mahsur kaldığını anlattı.

Konuyla ilgili yasal mücadele başlatacaklarını kaydeden Akunjee, “Bu bir oyalama taktiği. Ancak hükümet kazanamayacak. Vatansız kalan insanların durumuyla ilgili içtihat kararları var. Ne kadar sürer bilmiyorum ama sonunda biz kazanacağız” dedi.

 

 

Avukat Akunjee’nin iddialarını reddeden İçişleri Bakanlığı ise “İnsanları vatansız bırakmıyoruz” açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte İngiliz hükümetine ait bir kılavuzda, bir kimsenin başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmek için başvurabildiği durumlarda içişleri bakanlığının “kamu yararı” adına bu kişiyi vatandaşlıktan çıkarabileceği belirtiliyor.

Geçen yıl yayımlanan söz konusu belgede şu ifadeler yer alıyor:

“Böyle bir karar yalnızca, devlet bakanlığı söz konusu kişilerin Birleşik Krallık’ın dışındaki bir ülkenin yasalarına göre oranın vatandaşlığına geçebilmesine dair haklı sebepler olduğuna kanaat getirmesi halinde alınabilir. Uygulamada devlet bakanlığı bu yetkiye dayanarak başka bir ülkenin mensubu olabilecek kişilerden İngiliz vatandaşlığını alabilir ve bu insanları vatansız bırakabilir.”

Şamima Begüm, Suriye’de Hollandalı bir yabancı savaşçıyla evlenmişti. Yakın bir zamanda dünyaya gelen Begüm’ün oğlunun hangi ülkenin vatandaşı olacağı konusu ise belirsizliğini koruyor. Daha önceki bir davada, Suriye’de IŞİD destekçisi bir kadının bebeği, ebeveynlerinin durumunu kanıtlayan DNA testinden sonra İngiliz vatandaşlığı alabilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU